Popup-Niks-missen-2.png

24 april 2019

Een tikkeltje stabieler

Als postdoc moet je genoegen nemen met een weinig stabiele levenstoestand. We staan, meestal, aan het begin van onze carrière en worden vanwege onze expertise aangenomen op projecten die vaak slechts enkele jaren duren. Dat geeft niet echt veel houvast, wat kan leiden tot stress en onzekerheid. De VU besteedt gelukkig steeds meer aandacht aan het welzijn van medewerkers zoals ik, die op tijdelijke onderzoekscontracten werkzaam zijn bij de VU. Er zijn goede initiatieven zoals informatiedagen, discussiegroepen en interne nieuwsbrieven waar we informatie kunnen inwinnen en tips kunnen uitwisselen over een carrière in de wetenschap.

Eigenlijk moet ik twee testfases door: de proefperiode en de rest van mijn jaarcontract. Pas daarna wordt mijn contract vernieuwd voor de rest van het project

Maar ik denk dat de VU meer zou kunnen doen om een stukje van die onzekerheid weg te nemen. De tijdelijke aanstelling waarop ik nu ben aangenomen begint standaard met een eenjarig contract en een inwerkperiode van een paar maanden (net zoals bij de meeste Nederlandse bedrijven en instellingen). Als die eerste paar maanden goed verlopen wordt het jaar afgemaakt en komt er een nieuw tijdelijk contract voor de resterende tijd, als het project langer is dan één jaar. Het interessante van deze constructie is dat ik op deze manier eigenlijk twee testfases door moet: de eerste fase waren de eerste paar maanden van het begin van mijn contract en de tweede fase is de rest van het jaarcontract. Pas daarna wordt mijn contract vernieuwd voor de rest van het project, terwijl zowel ik als mijn baas al weten voordat het project begonnen is, dat het alles bij elkaar slechts een paar jaar gaat duren.

Ik denk dat deze constructie bijdraagt aan het onzekere bestaan van een beginnend academicus op verschillende fronten. Ten eerste kan het meerjarig project waarvoor ik ben aangenomen niet alleen na vier maanden maar ook nog na één jaar vroegtijdig afgebroken worden. Daarnaast kan ik nu niet investeren in bijvoorbeeld een huis, omdat banken niet graag een hypotheek verlenen aan iemand met een contract van één jaar, terwijl ik eigenlijk wel voor een afgebakende, meerjarige periode ben aangenomen.

Om meer zekerheid te geven aan tijdelijke onderzoekers zoals ik, zou de VU kunnen overwegen tijdelijke contracten te verstrekken die direct de gehele duur van het project omvatten, maar wel met die vier maanden proefperiode. Zo voorkom je dat iemand met een afgebakend project twee keer wordt beoordeeld op iets waarvoor diegene al gekwalificeerd is. Daarnaast geeft de VU meer zekerheid aan tijdelijke medewerkers wat minder stress geeft, en laat ze ook vertrouwen zien aan deze onderzoekers wat uiteindelijk beter werk oplevert.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.