Popup-Niks-missen-2.png

02 december 2016

Een stad met een houdbaarheidsdatum

Het begon allemaal in 676 voor Christus toen Griekse kolonist Byzas een expeditie naar de Bosporus leidde om er een kolonie te stichten. Byzantium groeide uit tot de hoofdstad van zowel het Oost-Romeinse Rijk als het Ottomaanse Rijk en trok vanwege haar ligging en handelspositie vele mensen uit verschillende landen en culturen. Het Ottomaanse Rijk verloor zijn macht in de 19de eeuw en sinds de stichting van de Turkse Republiek is Istanbul niet eens meer de hoofdstad. Toch blijft Istanbul een bijzonder internationale en relatief moderne stad en haar aantrekkingskracht is zeker niet verloren gegaan.

Het precieze inwonertal van de stad is onbekend en Istanbul blijft maar groeien. Omliggende agglomeraties worden opgeslokt en het groen verdwijnt. De wijk Sariyer dankt haar naam aan de gele grond waarop zij is gebouwd, maar ik heb geen enkel stukje gele grond kunnen vinden. Sariyer is nu een chaos van huizen, straten en winkels, opgevuld met constante file. Rondom de universiteit bevinden zich nog redelijk grote bossen en vinden rijke mensen rust in hun ruime villa’s. Men verwacht echter dat dit gebied binnen vijf jaar volledig volgebouwd zal zijn. Om deze groei in banen te leiden is er in een half jaar tijd een derde brug over de Bosporus gebouwd. Ook zijn er in drie jaar tijd vijf metrolijnen bij gekomen, daar kan de Noord/Zuidlijn nog wat van leren! De groei is echter niet bij te benen, Istanbul escaleert volledig uit de klauwen.

Naar schatting zal een derde van de stad dan instorten

Istanbul ligt vlak bij de Noord-Anatolische breuklijn en zou statistisch gezien eens in de twaalf jaar last moeten hebben van een zware aardbeving. Afgelopen eeuwen heeft Istanbul geluk gehad en lag het epicentrum van de aardbevingen redelijk ver weg. Seismologen voorspellen nu echter dat het volgende epicentrum zeer dicht bij Istanbul zal liggen en naar schatting zal een derde van de stad dan instorten. Negentig procent van de gebouwen zou niet aan de constructie-eisen voldoen. Vlak bij mijn huis is onlangs een hele wijk platgegooid om op veilige wijze opnieuw te worden opgebouwd. Istanbul doet haar best om strenge regels voor constructie op te leggen, maar door de snelle groei is dit bijna niet te controleren.

Istanbul - huizen en kranen tot aan de horizonIedere keer dat ik terugkom van een reisje lijkt Istanbul weer zo modern en Europees. Je hebt er de metro, grote winkelketens en bijna overal is alcohol te verkrijgen. Maar waar je ook bent in Istanbul, je zult nooit het einde van de skyline zien. Er zijn altijd meer huizen, meer flats, meer industrie en wanneer je even met je ogen knippert, hebben ze er zo weer drie huizen bijgebouwd. Het is raar om te bedenken dat een stad met zo een rijke geschiedenis er een met een houdbaarheidsdatum is…

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.