Popup-Niks-missen-2.png

11 november 2020 reacties 1

Een rode Ferrari

Vandaag is het weer zover. Om 15.53 uur precies hebben de vrouwen in Nederland hun werk gedaan tegen hetzelfde tarief als de mannen in Nederland. Elke minuut die ze hierna werken tot het eind van het jaar, is helemaal voor niets. Daarmee staat Nederland in 2020 op de negende plek van landen met de grootste salariskloof. Er zijn dus 15 Europese landen die het beter doen dan Nederland als het gaat om gelijke betaling voor hetzelfde werk, maar in geen enkel land is dit volledig gelijk. Om in perspectief te zetten wat je als vrouw in Nederland misloopt: de 14 procent die vrouwen dit jaar in Nederland gemiddeld minder verdienen dan mannen, komt op een gehele carrière neer op zo’n 300.000 euro. Daar kun je een mooie Ferrari van kopen.

Als ik in de wetenschap blijf werken, ga ik structureel minder verdienen voor hetzelfde werk dan mijn mannelijke collega’s

Dat vrouwen niet gelijk betaald worden voor een gelijke positie, speelt in alle sectoren, ook in de wetenschap. De Universiteit Tilburg is de enige Nederlandse Universiteit die een intern onderzoek heeft gedaan (in 2019) naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de organisatie en daarmee naar buiten is gekomen. Gemiddeld verdienen vrouwen hier 175 euro minder per maand. Het verschil is bij de hoogleraren nog groter, want mannen verdienen op dat niveau wel 372 euro meer dan hun vrouwelijke collega’s. Er zijn wel externe studies gedaan naar salarisverschillen tussen mannen en vrouwen en ook de VU komt hier niet goed uit, zoals Marieke Kolkman uitlegt in een nieuwsitem van AdValvas. In 2017 verdienden vrouwen gemiddeld 128 euro minder per maand, maar op sommige faculteiten was dit verschil 427 euro.

Als jonge, ambitieuze vrouw stellen deze berichten me teleur. Ze voorspellen namelijk dat ik, als ik in de wetenschap blijf werken, structureel minder ga verdienen voor hetzelfde werk dan mijn mannelijke collega’s. En dan heb ik nog het geluk dat ik een witte vrouw ben, want volgens een studie van de BBC uit 2018 trek je als vrouw van kleur in de academische wereld aan het kortste eind.
Desalniettemin wordt er van iedereen wel een even grote inzet, motivatie en betrokkenheid verwacht, alleen tegen lagere tarieven voor historisch gemarginaliseerde groepen. De enige oplossing die ik zie om de loonkloof te dichten, is om de startsalarisschaal en -trede voor de specifieke academische posities expliciet en exact gelijk te trekken voor iedereen die begint. Op deze manier wordt de loonkloof weggewerkt en kan ik over 30 jaar misschien toch die rode Ferrari kopen.

{ Lees de 1  reacties}