Popup-Niks-missen-2.png

21 maart 2019

Een postdoc, ja of nee?

Studeren: ja of nee? Een masteropleiding: ja of nee? Een promotieonderzoek doen: ja of nee? Verder in de wetenschap met een postdoc: ja of nee? Allemaal cruciale vragen die elke academicus zich ooit een keer heeft gesteld, en vooral die laatste vraag is erg belangrijk.

De keuze om al dan niet te studeren of een promotieonderzoek te doen wordt vooral bepaald door persoonlijke interesses en zijn slechts deels bepalend voor je carrière. Tijdens een promotieonderzoek kom je erachter of je onderzoek doen leuk vindt en leer je veel over hoe je functioneert in de wetenschappelijke wereld. Tijdens je promotieonderzoek ontwikkel je ook allerlei vaardigheden die voor bedrijven interessant zijn, zoals analytisch denkvermogen, ervaring met projectmanagement en doorzettingsvermogen. Kortom, na een promotieonderzoek kun je nog alle kanten op. Die laatste vraag, of je wel of niet een postdoc zult doen, is echter een ander dilemma dat met elke nieuwe postdoc-positie weer terugkeert. Er is veel onzekerheid, korte contracten, banen zijn schaars en hoe verder je komt, hoe competitiever het wordt en hoe moeilijker het lijkt om over te stappen naar een baan buiten de wetenschap.

Waarom zou je aan die postdoc beginnen als de kans op een wetenschappelijke carrière zo klein is

Een goed moment om dus even stil te staan bij die laatste vraag. Want waarom zou je aan die postdoc beginnen als de kans op een wetenschappelijke carrière zo klein is? Een promotieonderzoek is natuurlijk voor iedereen anders, maar om ‘dr.’ te worden moet iedereen een proefschrift schrijven en de meesten moeten dat document ook verdedigen. Een proces dat best stressvol kan zijn. Bij een postdoc valt die druk van een proefschrift schrijven en verdedigen weg, iets wat voor mij heel bevrijdend heeft gewerkt. Doordat die druk wegvalt is er meer ruimte om na te denken over waar je eigenlijk naartoe wilt met je carrière. Wetenschappelijk onderzoek doen betekent namelijk niet dat je continue in proefschriftmodus zit. Juist tijdens een postdoc heb je tijd om erachter te komen wat voor wetenschapper je bent en of dit iets is wat je mogelijk je hele carrière wil doen. Vind je het niks, dan kun je alsnog wat anders gaan doen.

Heb je dus een dilemma over een postdoc-positie, misschien moet je het gewoon doen. Zie het als een periode om opnieuw te kalibreren met werken in de wetenschap en uit te zoeken of dit een carrière is die je kan en wilt volhouden. Aan het eind van het project kun je je dan opnieuw afvragen: wil ik verder in de wetenschap, ja of nee?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.