Popup-Niks-missen-2.png

05 oktober 2020

Een nieuw jaar, een nieuw begin

Deze week ben ik jarig. Een perfect moment om de draad weer op te pakken. Tien maanden geleden schreef ik mijn laatste blog als postdoc bij de VU. De wereld zag er toen heel anders uit. Ik had grootse plannen voor 2020, veel hebben het niet gered. Het kostte me dan ook wat moeite om een goed onderwerp te vinden voor deze eerste blog: niet te zwaar, niet te licht, wellicht iets informatiefs. Niets is zo vervelend als een ‘schrijversblok’, wel willen schrijven maar niet weten waarover, de witte pagina die leeg blijft.

Afgelopen week zat ik in een workshop ‘strategisch denken’. Allerlei praktische tips en handige kneepjes kwamen voorbij die mijn creatieve ‘ik’ een handje gingen helpen. Een van die kneepjes heeft mij uit mijn schrijversblok gehaald en dat wil ik graag met jullie delen: mindmappen. Volgens Wikipedia is een mindmap een ‘diagram dat is opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes die geordend zijn rond een bepaald thema’. In dit geval is het thema ‘blogs voor Ad Valvas’.

mindmap Ad Valvas

Hoe maak je een mindmap?

Stap 1: je hebt een opdracht, idee, proces waar je iets mee moet. Die schrijf je groot in het midden van een vel papier. Omcirkel de opdracht.

Stap 2: denk aan alles wat met je opdracht, idee of proces te maken kan hebben, schrijf dat om je centrale probleem heen en verbindt die dingen door middel van lijntjes en ballonnetjes aan elkaar en aan je grote opdracht in het midden. Met kleurtjes en verschillende lettertypes kun je bepaalde denkpatronen onderstrepen.

Het maken van mijn mindmap over blogs voor Ad Valvas kostte mij slechts enkele minuten en het heeft me heel veel inzicht gegeven in waarom ik voor Ad Valvas schrijf, voor wie en waarover. Er zijn genoeg ideeën voor een volgende blog ontstaan. Hopelijk laten die niet weer tien maanden op zich wachten.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.