Popup-Niks-missen-2.png

17 maart 2021

Een haat-liefderelatie met de breakouts

Het online onderwijs dat ik sinds september krijg aangeboden, is in één woord teleurstellend. Schrik niet, deze blog is geen aanval op docenten of de universiteit, maar online studeren is het gewoon niet. In september was alles nog spannend en nieuw, we mochten één keer per week naar de VU, de online colleges waren een nieuwe ervaring en daarom nog niet zo erg.

Online studeren is het gewoon niet

Breakout Blues Eerstejaars media en journalistiek schreven voor het vak formuleren een blog over hun leven in lockdown. Ad Valvas koos de 5 beste uit voor publicatie. De titel van deze serie spreekt al boekdelen.

Maar de tijd verstreek snel en nu zitten we al in maart, de zoveelste maand met een avondklok. Als ik een jaar jongere versie van mezelf zou vragen hoe hij het studeren voor zich zou zien na een halfjaar zou die waarschijnlijk zeggen dat ik met veel nieuwe vrienden op een terras in Amsterdam zou zitten. Maar helaas staat ook het proces van vrienden maken zo goed als stil. Oké, er zijn wel mensen die ik mag en nog weleens 'spreek' op Whatsapp of in de Zoom, maar echt vrienden kan ik ze nog niet noemen.

Gelukkig heb ik in het dorp waar ik woon een grote groep vrienden op wie ik terug kan vallen. Ik kan mij niet voorstellen hoe ik deze periode zou doorkomen zonder hen. Hoe zwaar moet het zijn voor internationale studenten die naar Nederland komen om nieuwe contacten te maken en vervolgens hier opgesloten zitten door de lockdown.

Soms wil ik het liefst in mijn douche op de grond zitten en huilen

Met één aspect van het online onderwijs heb ik een haat- liefderelatie, dat is de breakout-room. Op de een of andere manier zijn sommige breakouts ongelofelijk gezellig, we lachen en praten over hoe idioot onze situatie is. Maar soms kom je in een breakout en dan hangt er gewoon een zwaar ongemakkelijke sfeer. Ik neem soms het initiatief door op z’n minst iets te zeggen en vervolgens word ik compleet genegeerd. Op dat soort momenten ben ik er helemaal klaar mee en wil ik het liefst in mijn douche op de grond zitten en huilen, maar ja.

Een ander vreemd fenomeen tijdens de Zoom-colleges is de drang om mijn kamer schoon te maken en/of te veranderen. In oktober zag mijn kamer er lelijk en een beetje kaal uit, maar door de uitbarstingen van creativiteit tijdens de hoorcolleges ziet het er nu heel anders uit. Ik heb veel geschoven met mijn bed, piano en kasten. Ik heb nieuwe lampen gekocht en posters om de muur vol te hangen. En uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat, misschien is het dan nu weer tijd om wat meer op te letten tijdens de online colleges.

Remco Bosma

Eerstejaars media en journalistiek

Morgen - donderdag 18 maart - verschijnt de volgende blog in deze serie, die van Eveliene Quaijtaal

> Lees ook de vorige blogs: Een soort van neverending huisfeestje