Popup-Niks-missen-2.png

21 februari 2023

Een extra jaar prestatiebeurs

Een diepe zucht. Student Maria: Even bijkomen, ik heb tegen deze afspraak opgezien. Ik weet niet waar ik moet beginnen…
Ik studeer al zo lang; soms gaat het, soms gaat het niet. Ik heb last van trauma’s en daaraan werken kost me zo veel energie. Ik ben er ook een tijdje tussenuit geweest. Daarna ging het wel weer, maar nu heb ik van de zomer een lange reis gemaakt en het lijkt net of alles weer bovenkomt. Ik heb me opnieuw aangemeld voor therapie, want ik merk dat het niet meer gaat. Maar ik loop uit en mijn studiefinanciering van Duo loopt door. Ik heb opeens geen ov-rechten meer. Ik weet niet zo goed of er nog iets te regelen valt. Mijn studieadviseur, die ik altijd op de hoogte houd, stelde voor dat ik eens met een studentendecaan ging overleggen, want ik zou mijn bachelor heel graag willen afmake
n.

Er kunnen veel gevoelens ontstaan als je studievertraging oploopt en Maria vond het zeker lastig om hierover te komen praten. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ze al niet lekker in haar vel zat. Dan is het lastig om een afspraak te maken en tijd uit te trekken om zaken voor jezelf te regelen. Maria vertelt me dat ze het gevoel heeft dat ze faalt, sommige vrienden zijn al afgestudeerd. Ze verliest ook een beetje het contact met haar studiegenoten, want ze trekt het niet om veel uit te gaan. Ze voelt zich wat ouder dan de rest en ze maakt zich zorgen over haar studieschuld. Deze gedachtes maken het studeren niet makkelijker.

Ik kan wijzen op haar recht op het aanvragen van een extra jaar prestatiebeurs

Ze wil er eigenlijk keihard tegenaan en zo snel als mogelijk klaar zijn. Ik kan me heel goed voorstellen hoe frustrerend dat is en we bespreken en verkennen haar situatie van de afgelopen jaren. Ik help haar om alles een beetje op een rij te zetten. Dat geeft haar inzicht. En het geeft haar overzicht. We kijken samen terug op de afgelopen jaren en ik hoor waarom ze er een tijdje uit is geweest.

Het is fijn dat ik haar kan wijzen op haar recht op het aanvragen van een extra jaar prestatiebeurs van Duo, een mogelijke voorziening voor Nederlandse en Europese studenten. Ik leg uit wat de voorwaarden zijn en dat ik haar verzoek aan Duo kan ondersteunen. Dat wist ze niet en het lucht haar erg op. Dat geeft perspectief. Dan bespreken we enkele scenario's voor de toekomst.
We gaan met haar verzoek aan de slag en ze verlaat opgelucht het gesprek, we zijn allebei blij dat ze toch die afspraak heeft gemaakt.

Mariken Blom

Studentendecaan

Mariken Blom

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.