29 oktober 2015

Duwen in de metro

De eerste keer dat ik de metro in Beijing nam, was ik een beetje verontwaardigd. Terwijl ik rustig stond te wachten tot iedereen uitgestapt was, werd ik door drie Chinezen naar binnen geduwd. Blijkbaar hadden ze haast. Maar de volgende keer gebeurde het tot mijn verbazing weer. Inmiddels ben ik erachter dat het hier altijd zo gaat en dat het best naïef is om in Beijing anderen voor te laten in het openbaar vervoer.

Zo heb ik meer geleerd de afgelopen tijd. Ben je moe terwijl je in een park, bibliotheek of restaurant zit? Dan hoef je echt niet wakker te blijven tot je in bed ligt. Slapen doen Chinezen overal, op elk tijdstip van de dag. Maak je in een restaurant ook niet druk om slurpen of smakken: dat is hier geen probleem. Als een Chinese man (nog steeds in het restaurant..) het warm heeft, stroopt hij z’n shirt omhoog. Ziet er helemaal niet gek uit. Oh, en als je ergens iemand hoort rochelen, moet je even uitkijken. De rochel wordt namelijk gewoon op straat gedumpt. Er wordt wel meer op straat gedumpt trouwens. Kinderen hebben een gat in de achterkant van hun broek, zodat ze op elk moment hun behoefte kunnen doen. En dan bedoel ik niet alleen plassen.

Slapen in de bieb is mij nog niet gelukt

Inmiddels duw ik lekker mee in de metro, maar rochelen op straat gaat me nog wel wat ver. Slapen in de bieb is me ook nog niet gelukt. Maar verbaasd over al deze dingen ben ik niet meer. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat Chinezen niet per se onbeschoft zijn, maar dat hier gewoon andere normen en waarden gelden. Ongeschreven regels in Nederland zijn niet altijd ongeschreven regels in China. Dus heb ik besloten om er vooral maar om te lachen. En om op straat altijd te checken of ik niet in iets geks ga staan.

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.