Popup-Niks-missen-2.png

16 april 2020

Drones boven het strand

Het is 2009 en ik kijk samen met mijn vader de film Minority Report, een film met Tom Cruise over een toekomst waarin privacy schendende technieken worden gebruikt om misdaad te voorkomen. Een achtervolgingsscène met vliegende voorwerpen en blauwe lichtjes, Tom Cruise ontsnapt op het nippertje aan de gemene politie die hem wil pakken voor iets wat hij nog niet heeft gedaan. Een coole film vond ik het, maar mijn vader kijkt bezorgd. Hij vertelt me dat zoiets in de toekomst echt kan gebeuren, drones bestonden al. Ik wuif het weg. Ik kijk de rustige straat van het dorp in; ik zie daar nog niet zo snel een Tom Cruise met een elektrisch machinegeweer doorheen rennen.

Samenscholing voorkomen

Flashforward 11 jaar later, de coronacrisis is uitgebroken. De technofoben roepen: “Zie je wel!” als ze wijzen naar de apps en de technieken om het virus te bestrijden. China maakte al gebruik van technieken om de bevolking nóg meer te controleren. Ja, maar dat is China, denk ik, het land waar niets te gek is. Ik lees online dat ze in België gebruikmaken van drones om samenscholing te voorkomen. Ja België, gekke Belgen, maar niet hier in mijn land. In Den Haag zijn drones ingezet door de politie, oké, Den Haag, gelukkig woon ik daar niet.

Me eindelijk vrij voelen

Het is Eerste Paasdag en het zweet breekt me uit. Ik ben ruim een week niet verder van huis geweest dan een blokje om. Met mijn moeder en stiefvader besluiten we naar het strand te fietsen, zo vroeg mogelijk om zo min mogelijk mensen tegen te komen. Op het strand voel ik me eindelijk vrij, de zon, het ruisen van de zee, de wind door mijn haar. Er zijn weinig mensen op het strand, dus we kunnen makkelijk afstand houden. Dan valt er een schaduw op het zand naast me. Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Ik kijk naar boven en zie een drone overvliegen. Verward kijk ik om me heen, zou iemand het ding recreatief besturen? De drone vliegt naar een groepje mensen die naast de gesloten strandtent staan. Er gaat een alarm af, komt dat nou uit de drone?

Bericht van politie Noord-Holland

“Dit is een bericht van politie Noord-Holland. Houd minstens anderhalve meter afstand van elkaar om verspreiding van het coronavirus te voorkomen! De politie wenst u een prettige dag.” De drone slaat nog een keer een alarm af en vliegt weer weg. De strandgasten blijven verschrikt achter.
Tot zover een gevoel van vrijheid.

Zie deze drone via https://tinyurl.com/dronesroos

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.