11 december 2019

Drink jij niet?

Toen ik vijftien was, dronk ik mijn allereerste biertje. Ik speelde Just Dance op een huisfeestje, ik droeg een panty met hartjes erop, en ik kreeg een alcoholische versnapering in mijn handen gedrukt. En daarmee was ik, toen ik net anderhalf decennium op de wereld rondliep, een van de laatsten uit mijn vriendengroep die eraan begon.

Na die eerste keer kwam vrij snel de tweede. En een derde, vierde en vijfde keer, en voordat ik het wist, stal ik stoffige flessen wodka uit de garage en deed ik stiekem Bacardi-rum bij mijn cola-zero met roze rietje. Feestje na feestje in de bovenbouw van de middelbare school eindigde met klasgenoten die gigantisch over hun nek gingen in de wc van iemands ouders, en rond het voorjaar hadden we bijna allemaal standaard een kater op de zondagmiddag. Het is niet zo dat mijn klasgenoten en ik minderjarige alcoholisten waren, maar wij waren er niet vies van, zal ik maar zeggen. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik uit Hoorn kom, ofwel de regio West-Friesland die bekendstaat om het bizar aantal jonge comazuipers.

Nu ik net 21 ben geworden, de leeftijd waarop je in Amerika legaal mag drinken, heb ik al die alcohol eigenlijk wel weer gezien. Van je studietijd wordt verondersteld dat je de helft van de tijd bier slurpt alsof het water is, een enorm schadelijk fenomeen. Niet alleen omdat je hersenen pas volgroeid zijn op je 26ste, ook omdat alcohol letterlijk vergif is en blijft.

Bovendien gebruiken velen alcohol als vlucht, om maar niet aan hun problemen te hoeven denken. Het is dan ook niet toevallig dat de laatste keer dat ik echt dronken was, eigenlijk een roep was om hulp die ik hard nodig had.

Met die hulp heb ik geluk gehad. Er zijn duizenden studenten die hun stress en eenzaamheid wegdrinken tijdens de zoveelste borrel van hun vereniging, en het probleem niet eens zien. Juist omdat alcohol zo in onze cultuur verweven zit. Als je student bent is het gewoon oké om veel alcohol te drinken. Niemand kijkt er meer van op als als je vertelt dat je in een vreemd bed wakker bent geworden met absoluut geen idee hoe je daar terechtgekomen bent. Maar als je zegt dat je niet drinkt, staan ze wel raar te kijken. Raar, eigenlijk.

Megan Terpstra
Commissiecoördinator Communicatie
m.terpstra@studentenraadvu.nl

Megan Terpstra

{ Lees de 1  reacties }

Door Michael Dijkstra op 13 december 2019

Dieptriest dat Rum met Cola-Light mixxen een ding is, het zou verboden moeten worden!