12 maart 2020

'Door het roeien volg ik sommige hoorcolleges online'

"Het gaat goed met mij. Momenteel ben ik erg hard aan het trainen voor roeien, want komend weekend hebben we een heel belangrijke wedstrijd. Die wordt in naam van Heineken georganiseerd, en is dit jaar opgezet door Nereus. De roei is bedoeld voor mannen- en vrouwenbootjes van studentenverenigingen in heel Nederland. Er worden vier afstanden gevaren, die verdeeld zijn over zaterdag en zondag. Het gaat om de afstanden 250 meter, 750 meter, 2,5 kilometer en 5 kilometer. Het draait er niet zozeer om op elke afstand eerste te worden. Het is vooral belangrijk dat je de de snelste bent op 250 meter. Het klassement wordt namelijk berekend door alle tijden om te rekenen naar 250 meter. Dat wil zeggen dat de 750 meter door 3 gedeeld wordt, et cetera. De som vormt dan de uiteindelijke uitslag.

Wij kennen de Amstel al

Hiervoor heb ik afgelopen weken dus intensief getraind, en vrijwel elke dag uren in het water gelegen. We hebben ons voornamelijk gericht op het maken van perfecte bochten, hier behoud je je snelheid mee. Ik hoop natuurlijk heel erg dat we gaan winnen; onze kansen schat ik redelijk in. Ons voordeel is dat wij altijd al kunnen trainen op de Amstel, dus we weten precies wat we kunnen verwachten. Verenigingen uit andere steden zijn hier pas afgelopen weekend naartoe gekomen om te oefenen. Daarnaast hebben we afgelopen december een vergelijkbare wedstrijd gehad, en die hebben we gewonnen. Dat moet er echter niet voor zorgen dat we onszelf overschatten. De andere ploegen hebben namelijk net zoveel kans om te winnen. Als we verliezen betekent het dat we onszelf volgende keer nog meer moeten pushen om te verbeteren.

Humane richting van kunstmatige intelligentie

Met mijn studie gaat het wel goed. Door de drukte van het roeien heb ik helaas niet altijd tijd gehad om naar de hoorcolleges te gaan. Gelukkig zet de professor deze online, en kan ik ze zo toch in mijn eigen tijd volgen. De vakken die ik afgelopen tijd heb gevolgd vind ik over het algemeen erg interessant. Ik merk dat ik steeds meer een beeld krijg van wat voor werk ik wil gaan doen na mijn studie. Bij artificial intelligence heb je als het ware twee richtingen; de robotica en de humane. Ik wil de humane kant op. Die vakken spreken me simpelweg meer aan. Kunstmatige intelligentie is heel goed in te zetten voor de psychologie. Iemand die een arm heeft verloren kan daar bijvoorbeeld veel last van hebben. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan die last verdwijnen door bijvoorbeeld virtuele games te ontwikkelen. Als ik afgestudeerd ben, zou ik me graag met dat soort zaken bezighouden.

Met mijn vrienden en familie gaat het goed. Het is wel jammer dat ik ze niet zo vaak kan zien door de drukte van het roeien, maar die keuze heb ik gemaakt en ik heb er zeker geen spijt van."

DOOR VERA MOERS