Popup-Niks-missen-2.png

24 april 2017

Doe iets met onze evaluaties!

Word jij ook zo gek van die ‘vakevaluatiepop-up’ in VUnet na je tentamen? Waarom zou je nog een evaluatie invullen als het vak al voorbij is? De resultaten van die evaluatie gaan je toch niet helpen! Bovendien kom je juist op VUnet om te kijken of je cijfer er al is, of je nieuwe rooster of om in te tekenen voor de vakken van de volgende periode.

Ja, de volgende periode, dan krijg je die pop-up weer! En het meest irritante is misschien nog wel dat je, als je eraan toegeeft, weer op die pop-up klikt en de evaluatie invult om vervolgens nooit meer iets terug te horen over wat er met jouw commentaar gebeurd is. Docenten blijken koppig en gaan echt niets met jouw feedback doen.

Los van deze irritatie vinden wij dat studenten gewoon goed onderwijs moeten krijgen. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs, daarvoor komen wij naar de universiteit. Als een college veel te saai is, een tentamen niet representatief of de docent van jouw werkgroep zich niet goed heeft voorbereid, zijn wij de eersten die daar iets over zeggen. Aan een kritische blik ontbreekt het ons niet. We worden immers opgeleid tot kritische burgers.

We leren namelijk om feedback te geven en te ontvangen. Ook zoiets waarmee je wordt doodgegooid. Maar als het er eenmaal op aankomt en we de kans krijgen de klachten op ons onderwijs in een evaluatie onder woorden te brengen, zijn we te lui om daar de tijd voor te nemen en te egoïstisch omdat we er zelf niets meer aan hebben.

Is het niet onze plicht om de universiteit, het onderwijs en volgende generaties studenten verder te brengen met onze feedback?

Wij moeten een duidelijke terugkoppeling krijgen van wat er met onze feedback gebeurt

Om vakevaluaties beter in te richten en ze voor studenten makkelijker te maken, geeft de USR enkele adviezen. Zo zouden de evaluaties in Blackboard moeten staan, zodat het bij de vakinformatie staat. Sommige evaluaties kosten erg veel tijd, wij vinden dus dat die beknopter moeten door een maximum aantal vragen in te stellen. Ook zou men de vakevaluaties al vóór het tentamen kunnen afnemen, waardoor je nadat je een vak hebt afgerond alleen nog maar het tentamen hoeft te evalueren.

Tot slot moeten studenten een duidelijke terugkoppeling krijgen van wat er met hun feedback gebeurt.

De VU is verder kijken, verder kijken dan alleen je eigen onderwijs.

Lobke Min

coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]