14 januari 2019

Diversiteit in twee uurtjes

De telefoon gaat. Een extern nummer. Ik schrik een beetje, werkcommunicatie gaat tegenwoordig vooral via mail. Een beetje aarzelend neem ik op. “Hallo?” O wacht, hoe ging het ook alweer?
“Hallo, u spreekt met Siema Ramdas van VU Learn! Academy?”
“Ja hallo, met Jeanine Verdoorn*. Ik heb je gegevens doorgekregen van mijn collega Pieter. Jij geeft diversiteitstrainingen?”
Ja, dat klopt.Al vind ik het een lastige term. Het suggereert dat je na een training het concept diversiteit onder de knie hebt. Wat dat ook mag betekenen. Een verwachting die ik natuurlijk nooit waar kan maken. Dus ik gebruik een trainerstrucje en beantwoord de vraag met een vraag: “Wat hadden jullie in gedachten?”
“Nou, we zijn een traject aan het opzetten voor ons team, en we hebben een paar uurtjes over, dus we dachten aan iets over diversiteit.”
Ik wil zeggen dat het onderwerp te belangrijk is om als filler te fungeren. Dat ik het zat ben dat men diversiteit behandelt als een soort af te vinken onderdeel op de to-do-lijst.
“Wat goed dat jullie hier aandacht aan gaan besteden. Hebben we het over een dag binnen het traject?”
“We dachten aan twee uurtjes, een workshop. We hebben daarna al een middag gesprekstechnieken gepland, begeleid door iemand anders. Die zou daar mooi op aansluiten.”
“Helder. En wat hopen jullie te bereiken met deze workshop?”
“Hoe bedoel je?”
“Hopen jullie bijvoorbeeld op meer bewustzijn over het onderwerp, of willen jullie je richten op hoe diversiteit als meerwaarde kan werken?”
“Ja, jeetje…we willen denk ik gewoon dat onze mensen beter met diverse studenten leren omgaan. Wij dachten twee uur is genoeg om de belangrijkste cultuurverschillen en de do’s en don’ts te bespreken.”
Ik wil vragen wat ze bedoelt met diverse studenten. En zeggen dat je enkel richten op culturele diversiteit een te beperkt beeld geeft, waarbij do’s en don’ts al snel stereotypering in de hand werken. Het doel van mijn workshop wordt steeds duidelijker.
“Ik begrijp het. Weet je wat Jeanine, ik zet wat mogelijkheiden op de mail. Neem je zelf ook deel aan de workshop?”
“Daar had ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Kan dat?”
“Natuurlijk. Je bent bij deze van harte uitgenodigd.”

* Deze naam is gefingeerd