29 november 2019

Dit stond niet op mijn verlanglijstje

Ik kreeg net een appje binnen van een vriend van mij: hij vroeg me wat ik vond van ‘die studievoucher’. Ik werd een beetje overvallen door die vraag; ik had hier wel al iets over gehoord, maar was niet echt op de hoogte.

Dus, wat doe je dan: even Google erbij pakken. Op de website van DUO lees ik het volgende: ‘De studievoucher is een tegoed van ongeveer € 2.000,- voor een nieuwe opleiding. Het moet een geaccrediteerde opleiding zijn in het hoger onderwijs (voltijd, deeltijd, duaal of modulair). U krijgt het bedrag niet uitbetaald, maar als korting op uw collegegeld.’ Leuk, een sinterklaascadeautje!

Nou, op zich klinkt dit best aantrekkelijk. Het is een flink bedrag dat je cadeau krijgt en de overheid stimuleert je ‘om je je leven lang te ontwikkelen’. Maar in feite is het misleidend: je kunt de studievoucher enkel door technische redenen tussen vijf tot tien jaar na je afstuderen gebruiken. Daarbij ‘vergeten’ ze even te vermelden dat het starten van een nieuwe opleiding ná je afstuderen al snel meer dan 10.000 euro kost. En daarmee is het dus een steuntje in de rug, want het grootste deel moet je alsnog zelf betalen. Bovendien zijn er maar heel weinig studenten die ná het behalen van hun masterdiploma nog een nieuwe master starten.

De reden dat ik het misleidend vind is als volgt: de studievoucher is bedoeld om de zogeheten pechstudenten - degenen die vanaf 2015 tot en met 2017 in het hoger onderwijs begonnen, onder wie ikzelf, - tegemoet te komen. Wij hebben te maken met het invoeren van het leenstelsel, missen de korting op het eerste jaar collegegeld (dat geldt pas sinds 2018) én we zullen niets merken van de kwaliteitsafspraken; het geld dat bespaard is met de invoering van het leenstelsel wordt ingezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat merk je pas over enkele jaren.

Dit lijkt op zo’n surprise die je vroeger met Sinterklaas weleens kreeg: een heel grote doos vol met van die schuimpjes. Daarin zat dan weer een kleinere doos, en daarin weer een kleinere en zo verder. Uiteindelijk kreeg je dan een heel klein cadeautje waar je niet eens om had gevraagd, een puntenslijper of iets dergelijks. Natuurlijk kun je sommige mensen ontzettend blij maken met een puntenslijper, maar ik had toch echt iets anders op mijn lijstje staan.

Veerle Groenendijk
vicevoorzitter