12 december 2014

De verenigingen zijn de sfeermakers op de campus

Met de kerst in aantocht wordt hard gewerkt om de campus net even gezelliger te maken. Overal verschijnen mooie kerstcreaties.

Een groep die ook bijdraagt aan de sfeer op de VU is die van de studie- en studentenverenigingen. Dankzij hun bestaan en hun activiteiten blijven veel studenten wat langer op de VU, in plaats van direct na het college naar huis te verdwijnen.

Bijna elke studievereniging heeft wel een ontmoetingsruimte waarin zij haar eigen sfeer kan creëren en waar actieve leden graag blijven hangen. Nog wel, moet ik zeggen, want steeds meer verenigingen maken zich zorgen over het behoud van hun ruimte. En sommige, zoals die van de faculteit der Geesteswetenschappen, zitten al zonder. Zonde, vinden wij, want verenigingen dragen bij aan de identiteit en levendigheid van de VU. Ze leren studenten net even dat beetje meer bij, door commissiewerk of leerzame workshops. En dankzij de sociale activiteiten vangen deze verenigingen op wat er echt onder studenten speelt, simpelweg omdat zij er het dichtst op zitten. Daarom maakt de USR zich hard voor de huisvesting van verenigingen, en verdedigen wij hun belangen. Dat is nodig, want niet elke faculteit houdt zich aan de afspraken over huisvesting die er al met de facilitaire campusorganisatie gemaakt zijn.

Wij zien het college van bestuur niet zo snel een bierenborrel organiseren

Als VU moeten we trots zijn op alle facetten die de campus sfeervol en levendig kunnen maken. Of dat nu de jaarlijkse grote MFVU-tent op het campusplein is, of een van de grote-sponsor-trekkende evenementen van Aureus, of het eerstvolgende event van VU on Campus, samen dragen zij bij aan het VU-gevoel tijdens je studietijd. Het zijn de activiteiten van de verenigingen waar je later op terugkijkt; maar die zijn straks voor een groot deel weg, als de verenigingen niet langer een sociale ruimte hebben. En aangezien wij het college niet zo snel zelf een bierenborrel, bijlesmiddag, Linked-in workshop of introductieweekend zien organiseren, werken wij als USR aan het behoud van een belangrijk deel van de VU-identiteit: de vereniging.