De pijnlijke waarheid
Waarschuwing vooraf: deze column bevat schokkende feiten. Wie geen zin heeft in slecht nieuws kan nu beter stoppen met lezen. Ten eerste is het onderwerp buitengewoon deprimerend, en leidt het onvermijdelijk tot vervelende gevoelens. Ten tweede blijkt uit onderzoek dat mensen die berichten lezen die een bedreiging voor hun manier van leven vormen, er vaak voor kiezen om dat nieuws te bagatelliseren of onwaar te verklaren. Dus alleen doorgaan als u een ras-optimist bent en met een open blik de toekomst tegemoetziet.
De nare boodschap is dat het slecht gaat met de natuur. Dat staat in het nieuwe rapport van het wetenschappelijk biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties, zeg maar het zusje van het IPCC. Wereldwijd sterven soorten steeds sneller uit, verdwijnen natuurgebieden in ongekend tempo, en is bijna driekwart van alle ecosystemen op aarde ernstig aangetast door vervuiling, overexploitatie, invasieve soorten en klimaatverandering. De mens is de oorzaak van dit alles. En de mens zal ook grote negatieve gevolgen hiervan ondervinden. Het is niet leuk, maar waar.
Het nieuws dat nu met veel tamtam naar buiten is gebracht, is niet nieuw. We weten al jaren dat de biodiversiteit in sneltreinvaart naar beneden dendert. We weten al lang dat we de aarde uitputten door eindeloos grondstoffen uit de natuur te halen. Het erge is dat we deze wetenschap ook al jaren negeren en wegstoppen. De werkelijke waarde van het nieuwe rapport is de overweldigende grondigheid waarmee alle harde cijfers bij elkaar zijn gezet. Het schudt ons wakker en confronteert ons met de pijnlijke waarheid: er moet een fundamentele verandering plaatsvinden in onze manier van leven, want zó kunnen we niet doorgaan.
Het zal een kwestie worden van prioriteiten stellen, op politiek niveau en ieder voor zich. De juiste keuzes maken, zonder lamlendige smoesjes te verzinnen omdat we de consequenties niet willen voelen. Een vliegvakantie, aardbeien met kerst, die iPhone X terwijl de 6S het nog prima doet? Met onze dagelijkse beslissingen kunnen wij de biodiversiteit beschermen. Hopelijk kunnen genoeg mensen, van burgers tot ceo’s en regeringsleiders, de moed opbrengen om het goede te doen. Broodnodig voor de natuur en voor onszelf!
{ Lees de 1 reacties}
Of het klimaat verandert door de CO2 uitstoot, zure regen of ozongaten is wetenschappelijk nog steeds niet bewezen. Wel beweren hele hordes “deskundigen” dat zij de oorzaak van klimaatverandering weten en dan hoor je allerlei argumenten die schieten van links naar rechts en weer terug. Maar alle argumenten waar die “deskundigen” mee komen zijn geen “oorzaken” maar “gevolgen”. De oorzaak is waarschijnlijk (want de zon zal ook een factor zijn) de wereldoverbevolking en daar hoor je nauwelijks een deskundige over want dat onderwerp is “niet politiek correct” dus wordt doodgezwegen.
Ik ben 74 jaar oud; in mijn leven is de wereldbevolking van 2,3 miljard gestegen naar 7,5 miljard, een verdrievoudiging, en zal in de komende 30 jaar zeker boven de 10 miljard uitkomen. Ken je nagaan; in 1 leven een verdrievoudiging, belooft wat voor de komende 75 jaar!!
Gevolg van deze bevolkingsexplosie is al overal waar te nemen: Het aantal steden met meer dan 10 miljoen inwoners is niet meer op 1 hand te tellen, Het aantal wilde dieren, zeker in Afrika, Azie en Zuid Amerika is in de afgelopen 70 jaar dramatisch gedaald, oerwouden worden gekapt voor wonen of landbouwactiviteiten en in Nederland groeide de bevolking van 9 miljoen in 1945 naar dik 17 miljoen, met verstedelijking, files en groei van industrie als gevolg.
Willen we de wereld “redden” dan is er maar EEN middel: De wereldbevolking moet terug naar (geeft ‘m een gooi) maximaal 3 miljard mensen dan geven we de beestjes ook weer wat ruimte. Hoe we dat voor elkaar moeten krijgen zonder giga moordpartijen of gezellige ziektes is niet zo moeilijk maar vergt wel een andere instelling van de diverse religieleiders en wereldleiders.
Waarom hoor ik de wetenschap nooit over de desastreuze groei van de wereldbevolking in relatie tot het klimaat?
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.