21 oktober 2019

De Exchange Blues

reacties 1

Je kunt alleen een goed essay of verhaal schrijven als je eerlijk schrijft, stelt de schrijver Raymond Carver in een essay dat we lazen bij het vak Creative Writing. Dat fenomeen ‘eerlijk schrijven’ kwam sindsdien bijna elk college terug en zette me aan het denken.

Ook als je in New York studeert heb je soms een rotdag

Elke keer wanneer iemand me vraagt hoe ik het heb op mijn exchange, wringt mijn mond zich automatisch in een brede glimlach en schiet mijn stem een paar enthousiaste octaven omhoog wanneer ik vertel hoe fantastisch ik het wel niet heb. Natuurlijk is dat meestal waar, maar ook als je in New York studeert heb je soms een rotdag. Het komt nu eenmaal wel eens voor dat je om vijf uur ’s middags alleen op je kamer zit, terwijl je vrienden in Nederland, bij wie het zes uur later is, het feestje van de eeuw aan het vieren zijn. Wanneer een van hen je enthousiast videobelt en aangeschoten in zijn of haar telefoon brult dat je er écht bij zou moeten zijn, kun je niet anders dan een zuur lachje produceren en beamen dat dat inderdaad leuk zou zijn geweest. Het dilemma van er – zo goed en zo kwaad als dat kan – bij willen zijn en tegelijkertijd het liefst niet willen zien wat je allemaal mist. Classic FOMO. Zo’n lange tijd weg van thuis en alles wat je vertrouwd is, is soms even moeilijk. Maar die dingen laat je achterwege als de buurvrouw je via Facebook vraagt of je aan het genieten bent.

Ik volg Creative Writing om mijn schrijven te verbeteren en ik geniet tegelijk ontzettend van het vak. In navolging van Raymond Carvers eerlijkheid, probeer ik daarom deze keer te bloggen over een onderwerp dat afwijkt van de eerdere, opgewekte berichten. Niet dat ik in die berichten niet oprecht was, maar om écht naar waarheid te schrijven, moet je soms een andere kant laten zien: iedere student die in het buitenland studeert heeft wel eens last van de Exchange Blues.

{ Lees de  reacties }

hits 306
Door Manouk Tjassens op 21 oktober 2019

Heel eerlijk en mooi geschreven!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.