14 oktober 2015

De bus naar Binnen-Mongolië

Grasvlakten, koude nachten, woestijn en vooral: heel veel uren in de bus. Dat was kort samengevat mijn week. De eerste week van oktober is een nationale vakantie in China. Het hele land is vrij, dus in de steden is het in deze periode heel druk. Daarom besloten we met dertig internationale studenten een tour te boeken naar een rustiger gebied: Binnen-Mongolië. Naast bussen met andere internationale studenten kwamen we hier inderdaad niet veel mensen tegen.

Onze Chinese gids heette Gary. Chinezen kiezen vaak hun eigen westerse naam en dat leidt tot interessante resultaten. Tiger, Scorpion, Crystal… Ik heb het echt voorbij horen komen. Gary beantwoordde elke vraag met ‘yes’ en we moesten de reistijd die hij noemde altijd verdubbelen. Twee uur in de bus? Dat was dus vier uur in de bus. Het kwam erop neer dat we bijna elke dag uren onderweg waren, van de ene grasvlakte naar de volgende.

Chinezen kiezen vaak hun eigen westerse
naam: Tiger, Scorpion, Crystal...

Toch hebben we veel leuke dingen gedaan. De eerste nachten sliepen we in yurts, Mongoolse tenten. IJskoud ’s nachts, maar heel gezellig. We hebben paardgereden, een enorm mausoleum voor Dzjengis Khan bezocht en zijn een dag in de woestijn geweest. Daar konden we van een zandheuvel sleeën, achterop een quad en (heel even) kameel rijden. De laatste nachten sliepen we in een hotel. Iets minder avontuurlijk, wel lekker warm.

Eenmaal terug in Beijing ben ik naar een lezing geweest van de Nederlandse journalist Fokke Obbema. Hij schreef een boek over de relatie tussen het Westen en Europa. Hierin probeerde hij ‘koelbloediger’ te schrijven over China dan de meeste media, die vaak terugvallen op angst en sensatie als het over China gaat. Hij vindt dat China en het Westen zich beide arrogant opstellen tegenover elkaar. Alleen als dit verandert, kunnen ze een vertrouwensrelatie opbouwen. Een interessant verhaal en leuk om een Nederlandse journalist te horen in Beijing!