Popup-Niks-missen-2.png

29 april 2020

'Cookies zijn veel erger dan docenten die meekijken'

"Hoewel we nu in een gekke situatie leven, gaat het goed met mij.  Iedereen in mijn omgeving is nog gezond gebleven, gelukkig. Even afkloppen, haha. Het leven is natuurlijk wel saai zo, maar het is even wat het is. Dat je je nu verveelt in deze heftige tijden kan alleen maar een blessing zijn. Als dat het ergste is, mag je niet klagen. Met Koningsdag heb ik niet zoveel beleefd. Ik heb thuis gezeten in een oranje zwembroek. Ik ben eigenlijk alleen de deur uit geweest om de hond uit te laten. That’s it."

'Met Koningsdag zat ik thuis in een oranje zwembroek'

Inbreuk op privacy?

"Met mijn studie gaat het goed. Ik vind dat de VU het prima geregeld heeft. Een week nadat de VU dichtging, zou ik eigenlijk twee tentamens hebben. Die konden natuurlijk niet op de gebruikelijke manier doorgaan. Het tentamen voor filosofie werd een openboektentamen. Hiervoor had je de hele dag de tijd. Je mocht informatie opzoeken en overleggen met studiegenoten. Maar dat betekende niet dat het ineens makkelijk werd. Je moest de stof echt goed bestudeerd hebben om de juiste antwoorden te kunnen geven. Het andere tentamen zou sowieso digitaal zijn. Het enige verschil was dat je deze vanuit huis maakte, vanachter je eigen laptop. Om te voorkomen dat je kon spieken, moest je ervoor zorgen dat docenten konden meekijken op je scherm. Hierop is nu veel kritiek; mensen vinden dat het een inbreuk is op je privacy. Zelf vind ik dat onzin. Als je tegenwoordig achter je computer zit, wordt er aan de lopende band inbreuk gemaakt op je privacy. Ik denk dan aan de cookies die jouw data doorspelen aan bedrijven. Daar maak ik me veel meer zorgen over, je hoeft echt niet bang te zijn voor een docent die meekijkt."

Lastiger om vragen te stellen

"Alle colleges worden online voortgezet: de hoorcolleges, de werkgroepen en de computerpractica. Dat is wel even wennen, maar het werkt prima. Voor mezelf merk ik op dit moment niet zoveel verschil. Ik kan me voorstellen dat het wat lastiger kan zijn om een vraag te stellen. De docent moet het college nu vaker stilleggen, dat is wat omslachtig. Zelf heb ik daar gelukkig geen last van; ik durf nog steeds vragen te stellen."

Jezelf ertoe zetten

"Door de huidige opzet van de studie komt er veel meer zelfstudie bij kijken. Dat vergt een hoop discipline. Normaal gesproken ga ik geregeld naar de VU om daar te studeren. Je belandt daar immers direct in een sfeer van studeren, en daar kun je goed op meeliften. Nu moet je het thuis doen, en moet je jezelf ertoe zetten. Dat was wel even wennen. Ik raakte aan het begin steeds afgeleid thuis. Nu gaat het al een stuk beter en lukt het steeds beter om productief te zijn. Een heel speciale manier heb ik daar niet voor. Ik leg mezelf gewoon druk op, door te denken dat ik het helemaal aan mezelf te wijten heb als ik nu een tentamen niet zou halen."

Beperkte kring

"Mijn werk gaat gewoon door. Ik doe de op- en afbouw van markten. Momenteel zijn alleen de essentiële markten nog toegestaan, dus ik heb wel wat minder werk dan normaal. Maar het is fijn dat ik zo wel een reden heb om zo nu en dan de deur uit te gaan. Als ik niet aan het studeren of werken ben, probeer ik mezelf te vermaken met spelletjes en tv. Ik woon nog bij mijn ouders. Mijn moeder werkt nu ook vanuit huis, dus dat is ook gezellig. Naast mijn familie zie ik alleen mijn vriendin, dat is een bewuste keuze. Zo beperk ik de kring van mensen met wie ik fysiek contact heb."

Gewoon doen

"Al met al is de anderhalvemetersamenleving voor mij prima vol te houden. Sommigen vinden het vreselijk, maar mij maakt het niet zoveel uit. Het enige wat je moet doen is anderhalve meter afstand houden. Als je dat kunt doen om een ander te beschermen, dan moet je dat gewoon doen."

DOOR VERA MOERS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.