01 november 2016

Bye bye oktoberstress

Toen ik op mijn eerste officiële dag de collegezaal binnenliep, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Van het Engels niet, van de docenten niet en van de opdrachten al helemaal niet. Ondertussen ben ik vijf weken verder en volledig geïntegreerd in het collegesysteem hier. En het gaat eigenlijk hartstikke prima.

De sfeer in de collegezalen komt overeen met de sfeer op de VU, op de gepassioneerde docenten na. Die brengen hun verhaal zo overtuigend dat ik automatisch meer oplet tijdens hoorcolleges, en Facebook en andere sociale media negeer.

De mentaliteit van de studenten komt wél overeen met die van de Nederlandse studenten: zwijgzaam tijdens werkcolleges en te laat tijdens hoorcolleges :-) . Maar in plannen en voorbereiden zijn ze dan weer veel  beter…  Zelf ben ik ook een control freak, dus de combinatie Iris + Britse studenten is een match made in heaven.

Het tempo ligt hier lager dan in Nederland.

Heel veel heb ik nog niet gedaan aan mijn studie, aangezien de grootste deadlines pas in januari zijn. Een vak duurt hier namelijk twaalf weken (in plaats van acht weken op de VU), zodat je relatief meer tijd hebt. Bovendien hoef ik geen tentamens te maken; ik hoef alleen maar essays te schrijven. Daarnaast heb ik een vier weken durende kerstvakantie én een reading week over twee weken: een week zonder colleges, bedoeld om je achterstand in te halen. Normaal gesproken hoor ik op dit moment – in week 5 – veel stress te voelen, maar dit is dus niet het geval. Tuurlijk moet ik nu ook al academische artikelen lezen, werkcolleges voorbereiden en groepsopdrachten maken. Maar het tempo ligt hier simpelweg wat lager dan in Nederland.

In de eerste weken hoefde ik zo weinig te doen, dat ik zelfs vrijwel niets deed. Nu de de vakken heel interessant zijn, ga ik wel echt aan de slag. Tijdens Free Speech and Censorship en Alternative Media komt mijn journalistieke hart volledig tot bloei. Eindeloos discussiëren over media, rechten van vrije pers, schrijftactieken… heerlijk! Ook Psychology of Language is  superinteressant: ontrafelen waarom we spreekfouten maken en hoe we andere mensen begrijpen. Tevreden over de vakken? Jazeker! En het feit dat ik wat meer tijd heb en daardoor minder stress, is ook erg fijn. Ik loop natuurlijk wel het risico op uitstelgedrag, maar de achterstand haal ik gedurende de Reading Week wel weer in. Of in de kerstvakantie, of begin januari…

{ Lees de  reacties }

Door Kaylee op 01 november 2016

Wat chill dat Iris geen stress meer heeft, maar om even een illusie uit de lucht te halen; het verschilt per studie hoe het curriculum er in Sheffield uit ziet! Ik heb hier een minor Rechten gedaan en dat was flink aanpoten + heel veel stress. Prima veel tentamens ook.

Gelukzoekende studenten hebben in Sheffield dus geen garantie voor een stressvrij bestaan ;)