Popup-Niks-missen-2.png

14 december 2021

‘Buiten heb ik nooit iemand zonder mondkapje gezien’

Lina Nasser, derdejaars Communication & Information, op uitwisseling in Seoul, Zuid-Korea

Het coronavirus heeft vele belemmeringen en onzekerheden gebracht voor uitwisselingsstudenten, maar Communication & Information student Lina Nasser uit Duitsland was vastberaden om naar de Universiteit van Korea in Seoul te gaan. Vanuit haar nieuwe stekje in Korea vertelt ze hoe haar nieuwe leven verschilt met het leven in Amsterdam en op de VU.

Vrienden en K-pop

“Ik besloot om naar Korea te gaan omdat ik veel Koreaanse invloeden in mijn leven heb gehad, hoewel ik ook tevreden zou zijn met Japan of China. Zo had ik op de middelbare school een Koreaanse vriend en nu op de VU is ook een van mijn beste vrienden Koreaans. Veel van mijn internationale vrienden houden ook van K-pop, dus op de een of andere manier ben ik altijd ben ik beïnvloed geweest door de Koreaanse cultuur. Maar de belangrijkste reden om hiernaartoe te komen is dat de universiteiten erg goed en internationaal gerenommeerd zijn. Na mijn studie wil ik werken en wonen in Oost-Azië.

Ik merk dat ik Koreaanse mensen intimideer wanneer ik zomaar met ze spreek of hen de weg wil vragen. Niet zozeer omdat ik buitenlands ben, maar omdat ze denken dat ze Engels moeten praten. Er is een flinke taalbarrière. Zodra ze doorhebben dat ik redelijk Koreaans kan praten, verandert hun houding en worden ze heel comfortabel. Ook de oude mensen zijn behoorlijk vriendelijk. Ze geven je voortdurend eten, wat echt geweldig is! Zolang je je best doet om de taal te leren en respectvol bent, is iedereen gastvrij.

Wat mij erg bevalt aan de Universiteit van Korea is dat er studiebeurzen zijn die afhangen van je bereidheid om Koreaanse taallessen te volgen. Het zou fantastisch zijn als de VU iets soortgelijks had. Ik weet dat veel internationale VU-studenten interesse hebben in het leren van Nederlands, maar je moet er zelf voor betalen. Ook worden de beschikbare taallessen niet zo goed gepromoot, waardoor sommige studenten niet eens weten dat ze taallessen kunnen volgen aan de VU. Misschien moet de VU ook minder geld vragen van studenten die Nederlandse taalcursussen volgen.

‘Als er een plotselinge stijging van duizend besmettingen is, worden feestjes en bijeenkomsten meteen afgelast door de overheid’

Het aantal coronabesmettingen is in Korea erg laag gebleven. De hoofdreden is waarschijnlijk dat het een collectivistisch land is, terwijl Nederland meer individualistisch is. Je ziet dat de overheid ook heel snel en actief reageert op de ontwikkelingen. Als er een plotselinge stijging van duizend besmettingen is, worden feestjes en bijeenkomsten meteen afgelast door de overheid. Ze zitten bovenop alle veranderingen en komen snel met nieuwe regels. In Nederland, of Europa in het algemeen, duurt het weken om nieuwe maatregelen te bespreken en in te voeren.

Zelfs met het huidige lage aantal besmettingen draagt iedereen een mondkapje en houden mensen afstand. Buiten heb ik nooit iemand zonder mondkapje gezien. Als je een restaurant binnenkomt, moet je een bepaald nummer bellen, zodat je locatie wordt geregistreerd. Als iemand in de buurt besmet raakt, krijg je een notificatie dat je een test moet doen. Ze hebben het erg goed onder controle.

Wat ik uit Nederland mis is dat iedereen iets meer relaxed is. Het is echt moeilijk om vrienden te worden met iemand die hier woont. Op de VU kun je met een willekeurig persoon in de gang praten en spontaan samen uit eten. Iedereen heeft een open houding. Hier in Korea gaat dat niet zomaar, want je moet beleefd blijven.

Ik raad het wel iedereen aan om op uitwisseling te gaan. Je zal absoluut een cultuurschok ervaren, maar het is een half jaar en de tijd vliegt erg snel voorbij. Je moet ervoor gaan zolang het nog kan. Ontmoet zoveel mogelijk mensen, ga op reis en verbreed je horizon!”

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.