Popup-Niks-missen-2.png

02 december 2016

Betoverd door Edinburgh

reacties 0

Sheffield is ideaal gelegen: alles is relatief dichtbij. Vorig weekend was ik in Edinburgh, afgelopen woensdag in Nottingham en gisteren hebben we Liverpool onveilig gemaakt. De weken daarvoor was ik ook bijna elk weekend ergens anders te vinden. En oh, ik kan er niet genoeg van krijgen. Soms hoor ik mensen klagen dat ze ‘moe van het vele reizen’ zijn en dat ze het vaste riedeltje in elke stad als ‘normaal’ gaan beschouwen. Diverse musea, een oude kathedraal, wat winkels, een knus koffietentje voor een break, de versierde pleinen in het centrum, een mooi parkje, lekker uiteten en weer terug. Ik heb daar absoluut geen last van: geen enkele stad heeft me verveeld.

Toch is er één stad die er voor mij bovenuit steekt: Edinburgh. Het cliché over die Schotse rokken is helemaal waar: zelfs als het vriest, paraderen ze er vrolijk in over straat, inclusief doedelzak. De Schotten hebben naar mijn mening wel een verschrikkelijk accent.  Ze zeggen hier letterlijk ‘sorry’ met een harde, rollende ‘r’: dat was wel het laatste wat ik had zien aankomen, met m’n Yorkshire-achtige accent.

Het bijzondere aan Edinburgh is dat het alles te bieden heeft: natuur, de zee, een bruisend stadscentrum, historie, variatie en cultuur. De berg beklimmen om Arthur’s Seat te bereiken, traditionele whisky proeven, praten met de locals: allemaal even indrukwekkend. Vooral dat laatste: alle Schotten zijn nog nét wat vriendelijker dan de Britten. De eigenaar van ons hotel ontbeet nog net niet met ons mee. Ze had de grootste verhalen over haar hotelgasten, en was ook erg geïnteresseerd in de Nederlandse cultuur.

Na twintig minuten haalde hij een verfrommeld notitieboekje uit zijn jaszak

Bovendien werden we in een winkel aangesproken door een vreemde man, die achteraf een hoogleraar aan de University of Edinburgh bleek te zijn. Na een gesprek van twintig minuten over internationale politiek haalde hij een oubollig, verfrommeld notitieboekje uit zijn jaszak. Of we onze e-mailadressen wilden noteren, zodat hij ons interessante artikelen kon mailen over zowel politiek als aspecten die aansloten bij onze studie. Want daar vroeg de oude, wijze man óók nog naar.

Nog geen twee uur later had hij ons al bericht, waarin hij ons persoonlijk succes wenste met onze studie en enkele tips gaf voor in Edinburgh. Alleen dat al maakte dat ik weer snel heimwee had naar deze magische stad.

{ Lees de 0  reacties }

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.