15 september 2015

Beland in Beijing

Op donderdag 3 september stond Beijing op zijn kop. De Chinese regering organiseerde een enorme militaire parade, om te vieren dat Japan zeventig jaar geleden verslagen werd. Het centrum werd afgesloten, vogels werden uit de stad verjaagd en nabijgelegen fabrieken lagen dagenlang stil om de smog terug te dringen. Sommige inwoners van Beijing mochten een paar dagen hun huis niet uit. Precies op deze dag landde ik in de Chinese hoofdstad, om hier een aantal maanden te studeren. Welkom in China…

De VU ziet er communistischer uit

Ik ga wonen en studeren op de Renmin University, iets buiten het centrum. De parade was te volgen op elk televisie- en telefoonscherm en er vlogen wat straaljagers over, maar verder was er op de campus weinig van te merken. Ik kon gelijk in mijn kamer, waar ik opgelucht neerplofte op mijn nieuwe bed. Dat had ik beter niet kunnen doen - ik brak bijna mijn stuitje. Blijkbaar slaap ik de komende maanden op een plank. De kamer is verder mooi en licht en er is veel groen op de campus. Dat viel me erg mee. Ik was van tevoren bang dat het er grijs en communistisch uit zou zien, maar de VU ziet er eigenlijk nog communistischer uit.  

Inmiddels ben ik erachter dat slapen op een plank snel went. De militaire parade is nog steeds te zien op elk scherm in de metro. Ik heb al panda’s gezien, tempels bezocht, succesvol boodschappen gedaan (tegelijk met zo’n duizend Chinezen) en van alles geregeld op de universiteit. Voor dat laatste moet je hier de tijd nemen. De taalbarrière maakt communiceren soms moeilijk, maar de meeste Chinezen zijn gelukkig heel behulpzaam. Deze week beginnen de colleges. Ik ben benieuwd wat ik de komende maanden ga meemaken in dit bijzondere land!

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.