08 november 2016

Anoniem

Dit weekend bracht ik weer een groot deel van de dagen door in mijn favoriete stamkroegen om te vieren dat de eerste tentamens achter de rug zijn. Ik ben een groot voorstander van het hebben van stamkroegen. In tijden waarin je huis maar een tijdelijk onderkomen is (omdat je weet dat je het ooit van Duwo of de opgroeiende kinderen van je huisbaas zult moeten verlaten), is het hebben van een stamkroeg geen overbodige luxe. Het is een baken. Een veilige haven. Een warm nest, als je wilt.

In Amsterdam moet je je zitkansen op vrijdag- en zaterdagavond spreiden. Daarom heb ik meerdere stamkroegen. Voor elk van de stamkroegen is wat te zeggen. De een serveert gratis van die luxepinda’s met een krokant, pikant jasje bij het bier. De ander heeft een superbarman, die soms vanachter de toog een zelfgestookt jenevertje tovert. Ik vermoed dat de gemene delers van de cafés zijn dat ze weinig van die vrijmibo-types aantrekken, er kanten gordijntjes voor de ramen hangen en je er beslist niet met pinpas kunt betalen. 

Ze weten hoe ik eruitzie als ik door de regen heb gefietst

De relaties die je met je favoriete uitbaters opbouwt zijn uniek. Ze weten dingen van me die de meeste jongens naast wie ik wakker werd, niet weten. Ze weten dat ik geen wijn en lagerbier drink, ze weten welke kranten ik wil lezen, ze weten hoe ik eruitzie als ik door de regen heb gefietst. Meer hoeven ze ook niet te weten. In mijn stamkroegen ben ik gewenst maar anoniem. De uitbaters wensen me altijd een goede dag of nacht toe en vragen nooit, nooit wat ik later worden wil met zo’n sociale wetenschapstudie.

Maar dit weekend was ik in een van mijn favo stamkroegen toen er halverwege de avond een jongen op me afkwam. “Jij bent toch dat wijf dat achterop de Advalvas staat?” bralde hij. In die kroeg kom ik niet meer. Dat spreekt.

hits 27

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.