24 mei 2016

Amerikaanse uitvindingen - recensie

#1 Het rietje

Lazy, lazy Americans. Als  je te moe bent om zelf je milkshake/frappucino te bereiden (uuuugh, snijden, gieten, schenken) en je de barista’s een veel te duur kopje voor je laat maken, tja.. Dan is die ene extra armbeweging om je kopje helemaal naar je mond te brengen (!) natuurlijk ook te veel gevraagd.
Maar ziedaar! Het rietje!
In Nederland een accessoire alleen gezien op kinderpartijtjes en snorkelaars. Maar hier, in Amerika, zie je alle dokters, advocaten, en andere zichzelf respecterende volwassenen olifanterig slurpen uit een rietje.
Lang leve de lol.

Gebruiksvriendelijkheid: 8
Nut: 0
Eindoordeel: 7

#2 Afvalverpulveraar a.k.a. the Magic Button

Altijd naar, de afwas. Maar het allernaarste is nog wel de etensrestjes uit het gootsteenzeefje halen na afloop (en er subtiel aan herinnerd worden wat je de afgelopen zeven dagen gegeten hebt, in een soort oersoep). Het eten krijg je er niet uit, je moet ze uitkloppen, peuteren en wroeten. Dacht je je nagels schoon te houden? Think again.
Niet in Amerika!
Amerikanen maken de gootsteen niet schoon, ze gooien etensresten zo hoppa de sink in. Elke gootsteen is voorzien van een curieus klein knopje. Een druk op de knop en er klinkt een monsterlijk, grommend geluid uit de diepte. Onzichtbare tanden verpulveren alle restjes zo.
Dit knopje heeft mogelijkheden. Belangrijk bewijsmateriaal? Hup, kan erin. Die vieze lasagna? Hup, kan erin. Geen geld voor de kapper? Even vooroverbuigen, knop aan, en hup, laten bijpunten. Het is, om precies te zijn exact dezelfde knop die superschurken gebruiken om een ongewenste gast aan tafel door een gat in de grond te laten verdwijnen en nooit meer terug te laten komen.

Nut: 10
Eindoordeel: 9. Uitstekend geschikt voor overtollig afval en aartsvijanden.

#3 De fietshelm

“I love my brain.”  stond er op iemands fietshelm bij het stoplicht voor me.
Ik ook, dacht ik, daarom bedek ik hem niet met zo’n potsierlijke bloempot.
Als neurowetenschapper ben ik cynisch. Wetenschappelijke reviews, waarvan er weinig recente te vinden zijn (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2598379/) bewijzen niet dat helmgebruik tot minder hoofdtrauma leidt. Landen waarin helmen verplicht zijn hebben geen gereduceerd ongeluksrisisco.
Maar goed, baat het niet, dan schaadt het niet. Ik fiets voorlopig met mijn opvallende knalrode baret om de aandacht van auto’s te trekken, in plaats van met een hoofd als een Stormtrooper.

Gebruiksvriendelijkheid: 5
Nut: ?
Eindoordeel: 5

#4 Amerikaans Beddengoed

Beddengoed in de UsA bestaat uit:

1. Matras. Gewicht: ongeveer een ton
Je legt hem met de achterkant naar het beduiteinde toe. Ha! Trick question! Bedden zijn kingsize, dus matrassen zijn vierkant – er ís geen voor-/achter-/lange/korte kant.

2: Hoeslaken/fitted sheet
Amerikanen slapen vaak op 2 matrassen boven elkaar. Het hoeslaken trek je dan over allebei de matrassen tegelijk. Doe je dat niet, dan schiet hij los en wurgt hij je in je slaap. Geloof me, been there, done that.

3: Dekbedovertrek/duvet cover
Dekbeddenovertrekken op maat doen ze niet aan. Dat is hier veel te duur en heet duvet cover. In plaats daarvan doe je een laken onder je deken, prop het onder je matras, en vouw het aan de bovenkant over de deken heen.

4 De deken / blanket. Snuggletime!

Gebruiksvriendelijkheid: 3
Nut: 8
Eindoordeel: Verwarrend allemaal. Een 5

5 Lunchables aka Lunch voor Luie Moeders

“Have a great day at school honey!” hoorde ik Amerikaanse moeders in films altijd zeggen. En dan gaven ze hun kinderen zo’n bruin papieren lunchzakje mee, met fruit en peanut-butter-jelly sandwiches erin en hun naam erop. Maar ... De meeste moeders zijn niet zo’n perfecte Desperate Housewife, hebben gewoon een BAAN, en echt geen tijd voor al dat gesmeer.
Daarom is er Lunchables: een lunchbox voor luie moeders, om mee te geven aan de kids. Alles zit erin: crackers, kaas, vlees, jam, een drankje, alles ready-made in aparte vakjes. Gezond? Welnee.

Nut: 7
Voedingswaarde : 4
Eindoordeel: 6

#6 The Microwave aka America’s Best Friend

Ik werk in een ziekenhuis, dus daar eet iedereen heel gezond toch? Nee! De magnetrondichtheid in dit gebouw is ontieglijk hoog: elke verdieping en kantoortje heeft er een. Voor een broodrooster voor mijn Hollandse broodje moet ik een heel gebouw door.
Alles kan in de magnetron: chocomel, wraps, popcorn, lunch, avondeten, bevroren restjes, ijs dat niet snel genoeg ontdooit (ik verzin dit niet, mijn huisgenoten doen dit), koffie van gisteren, hardgeworden smoothies, moet ik nog doorgaan?

Nut: 9
Voedingswaarde: 4
Eindoordeel: 5,5

{ Lees de  reacties }

Door J. op 24 mei 2016

Huh, als ik die review lees waarnaar gelinkt wordt zie ik iets heel anders:

"This review included five well conducted case-control studies and found that helmets
provide a 63–88% reduction in the risk of head, brain and severe brain injury for all ages of bicyclists."

"Furthermore, injuries to the upper and
mid facial areas were found to be reduced
by 65%, although helmets did not prevent
lower facial injuries. The review authors
concluded that bicycle helmets are an
effective means of preventing head injury."

Door Hanneke op 24 mei 2016

Ik lees steeds met veel plezier je "verhalen"
Hoe is het met je studie? Wat je ervan verwacht had?