22 februari 2016

Amerikaanse hospitality versus Nederlandse gastvrijheid

reacties 1

De afgelopen twee weekenden deed ik onderzoek naar de Amerikaanse gastvrijheid – vanaf verschillende logeerbedden en slaapbanken. (Lees: het openbaar vervoer naar huis ging niet meer).

Visite

NL: Onverwachts op bezoek komen is not done. Logeren is ook praktisch vaak niet mogelijk vanwege de kleine huizen. Bezoekjes geef je van tevoren door. Ik zie vaak op feestuitnodigingen staan "Wie wil blijven slapen, kan een plek op de bank reserveren." Reserveren moet.
USA: Bezoek? Take the guest wing. Een Amerikaanse gezin waar ik alleen maar op bezoek was om een fiets over te nemen, nodigde mij uit om te blijven eten. En logeren. Of ik slapen in “the girl’s wing” ok vond? Gastvrouw A. legde mij uit: "Honey, if Americans don't want you to stay over, they simply don't offer." Onverwachts blijven logeren is geen probleem in de VS (kasten van huizen, geen kamer maar een hele vleugel voor jezelf). Maar ook: "don't overstay your welcome." Als Amerikanen plannen hebben, dan gaan ze die niet voor de visite cancellen. Gezinsleden bij wie ik logeerde gingen bij anderen naar de Superbowl kijken, en schaamteloos zeiden ze zondagmiddag: "So, where do I drop you off?"

Iets drinken?

USA: Amerikanen zouden je nooit zomaar iets aanbieden als ze zelf geen honger hebben, uit beleefdheid. Er wordt verwacht dat je erom vraagt, of eigenlijk dat je het zelf pakt. Visite wordt geïnstrueerd: "Grab something out of the fridge. Make yourself at home."
NL: Toen bij mij thuis vriendinnetjes een keer ongevraagd de koelkast en snoeptrommels opengooiden en zichzelf van ijsjes bedienden, ervoeren mijn ouders dat zo ongeveer als een ongewapende roofoverval. In de fameuze woorden van Maxima: 'Nederland is één koekje bij de koffie.' Men biedt aan en wacht tot er wordt aangeboden. Het is onbeleefd om niets aan te bieden.

Dineren

NL: De gastheer of vrouw kookt voor je en toont zich daarbij van zijn/haar beste kant.
USA:  We grillen burgers.

Tafelmanieren

NL: Eten doe je aan tafel. Iedereen kijkt elkaar aan en heeft een gesprek.
USA: Take your plate in front of the tv.
Sterker nog, de keuken van mijn gastgezin was er zo op ingericht dat de bar waaraan je zat van elke hoek uitzicht had op de tv. Een week later: ander huis, zelfde inrichting. Ik heb dit systematisch nagevraagd bij al mijn collega's - niemand had een eettafel.

Natafelen

USA: Na het familiediner nestelt iedereen zich ergens tussen 5 honden op een enorme hoekbank en vloeit de avond automatisch over in family tv night. Ook na een feestje bij een vriendin stond de volgende ochtend Netflix op autoplay. (Dit was geen keuze. Tv just happens.)
In NL zou men misschien het gevoel hebben dat ze hun gasten moesten entertainen met van goede smaak getuigende jazz, moeilijke wijn en avondvullende gesprekken, maar in Amerika heb je toch gewoon een grote entertainmentmachine die dat allemaal voor je doet? And it's called tv. Er is geen sprake van niks op tv, want er is altijd iets op tv. Een collega verzuchtte: Why do my friends even ask me to come over if they're just gonna watch tv which they can do on their own?

Ontbijt

NL: Beschuitje hagelslag. Broodje jam.
USA: American breakfast is cereal in een kom met melk. Real American breakfast bevat ook little pancakes. De gemiddelde werkende Amerikaan op straat lijkt echter permanent vastgeplakt te zitten aan een kopje koffie.

Verjaardag

NL: Kinderverjaardagen worden gevierd met een partijtje, iedereen komt langs, en soms is er een apart familiefeestje. Als adolescent ga je met vrienden uit. Je feliciteert niet alleen de jarige maar ook de familieleden van de jarige met de jarige. Omslachtig? Ja. Beleefd? Ja.
USA:  Kinderpartijtjes worden gevierd, maar familiefeestjes zijn nooit zo'n big deal (behalve als het een surpriseparty is). Familiefeestje = ouders nemen jarig kind mee uit eten naar een restaurant. In NL bestaat er geen ergere straf dan op je verjaardag in een net pak met gladgestreken haar moeten opzitten en stilzijn op teveel suiker. In de USA zijn er echter genoeg kindvriendelijke restaurants met ballenbakken à la IKEA zijn, zoals Chuck E.Cheese.

Genieten van de natuur

NL: Lekker naar zee is lange strandwandelingen maken, of fietsen door de duinen. Zelfs als je alleen naar het strand gaat om te liggen bakken, moet je laaaaang lopen voordat je vanuit de duinen de zee bereikt hebt. Sommige stranden zijn 'hond-vriendelijk', daar mag je lekker met je viervoeter rennen.
USA: "We gaan nog even naar het strand" American style, dus auto uit, drie stappen naar het water, en auto in – geen onnodig gewandel hier. Parkeerplaatsen zijn op het strand bijna in het water. Sommige stranden zijn '4-wheel-drive vriendelijk',  daar mag je op het strand lekker met je auto crossen.

Big hug

De familie stond erop dat ik de fiets meenam, een gitaar, een broek en een oplader. Ik mocht niets betalen. "Honey we wouldn’t be giving stuff away if we didn’t have spare ones of everything. We don’t use this anymore."
Ik werd voor de deur van mijn huis afgezet met een big hug. American hospitality.

{ Lees de 1  reacties }

hits 144
Door rachid op 17 juli 2018

Juist ja, ben zelf geemigreerd naar amerika omdat ik moe was van dit krappe land waar je geen 2 stappen kan lopen voordat je iemand tegenkomt, fietsen en auto rijden is niet te doen. Ben blij dat ik weg ben , de onzin dat amerikanen achter tv zitten is BS ooit gehoord van DINING TABLES amerikanen hebben dit haast uitgevonden zie je in al hun films en is ook zou in werkelijkheid.
Ik zi vaak mensen zeggen dat amerikanen maar 2 weken vakantie hebben ....uhm nee je krijgt altijd meer dan 2 weken, je kevert geode werk je word keihard beloont met 3 weken vakantie erbij betaald! auto van de zaak is normal gratis bijtanken betaald door het bedrijf.

In Nederland werkte ik met een 13,25 bruto loon en ging niet omhoog, 4 jaar kapot gewerkt voor niks, amerika begon ik met 10$ per uur maar ik kreeg constant tips, dus 8 uur werk hoor ik 80$ te krijgen per dag maar ik eindigde met 200$ per dag!! elke klant laat tips achter nu heb ik een auto van het bedrijf ben amanger en verdien meer dan wat ik ooit in Nl zou verdienen, heb een koophuis van 300 vierkante meter met zwembad en is bijna afbetaald!

Vakantie blijf ik in amerika want elke state is anders geweldige Bergen en woestijnen dat heb je niet in Nederland met hun belachelijk duinen en verschrikkelijke weer! regen en zon en wind je weet niet wat je aan moet trekken in Nederland een nachtmerrie en zo krap je kan nergens van de natuur genieten
doe dat maar na NEDERLAND HA!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.