Popup-Niks-missen-2.png

16 februari 2021 reacties 1

‘Als er al een god bestaat, dan is hij heel naar’

"Ik ben nu net begonnen met het vak encyclopedie der rechtswetenschap. Daar leren we hoe filosofen kijken naar de leer van het bestaan en de leer van kennis verkrijgen. Ik vind het echt leuk, want ik wil weten hoe mensen vroeger nadachten over dit soort dingen. We hebben het nu over Plato en Aristoteles, zij vonden vooral de rede belangrijk. Plato had het idee dat er een ideeënwereld is naast de fysieke wereld waar je alleen kunt komen als je kennis vooropstelt.

'Het is niet iemands bedoeling geweest om mensen op de wereld te zetten'

Ik ga door dit vak op een andere manier naar de wereld kijken en stel dus mijn eigen wereldbeeld bij. Ik geloof niet in een god, of dat we door een god zijn geschapen. Ik vind het logischer dat we zijn ontstaan uit een soort van organismen, de evolutie van planten naar dieren mensen als het ware. Maar eerlijk gezegd weet ik het ook niet zeker. Als ik kijk naar hoe de wereld nu is, denk ik dat het niet iemands bedoeling is geweest om mensen op de wereld te zetten. Er is zo veel onrecht en geweld, er zijn zoveel oorlogen, er gebeuren voortdurend nare dingen. Ik denk dat als er al een god bestaat, dan is hij wel heel naar om dit alles te laten gebeuren. Ik vind het interessant om na te denken over hoe al deze narigheid is ontstaan.

'Jammer dat we geen extra tijd krijgen voor filosofische discussies'

Ik vind het jammer dat er tijdens de colleges weinig tijd is om dit soort filosofische discussies te voeren. Er is altijd zoveel haast tijdens de werkgroepen, omdat de online werkgroepen korter moeten duren. We zouden onze concentratie verliezen door te lang naar het scherm te staren. Dus krijgen we alleen tijd om de opdrachten te bespreken, waardoor we geen tijd over hebben om nog vragen te stellen of discussies te voeren. Ik zou het fijn vinden om langer stil te staan bij onze onderwerpen en er ook discussies over te voeren. Daar krijg je uiteindelijk de meeste kennis van."

DOOR ROOS VAN LEERDAM, STUDENT-REPORTER

{ Lees de 1  reacties}

Door Leo op 22 februari 2021

Fijn om te zien dat er ook mensen zijn buiten filosofische faculteit die verder willen kijken dan puur hun eigen vakgebied! Ik zou willen zeggen dat de evolutieleer niet per se een god/metafysische entiteit hoeft uit te sluiten. De dogmatische visies op God in bepaalde Christelijke kringen bijvoorbeeld, lijken inderdaad niet erg waarschijnlijk, maar er zijn meer dan genoeg andere perspectieven die wetenschap en een goddelijke entiteit(en) niet als tegenpolen beschouwen. Hoewel het soms lijkt alsof we het hele universum en onze eigen leefwereld daarin kunnen verklaren door wetenschap/werkbare theorieën, is er nog zoveel dat we niet weten of uit kunnen sluiten. Het zou daarom in mijn ogen zonde zijn dat bij voorbaat te doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.