Popup-Niks-missen-2.png

23 maart 2018

Absolute stilte op Bali

reacties 0

Het Balinese jaar inluiden in absolute stilte. Ik kan het echt iedereen aanraden. Het hele eiland gaat 24 uur in retraite. Geen activiteiten in de openbare ruimte. Scholen en kantoren zijn dicht. De luchthaven ook, je reist maar lekker twee dagen later. Lokale providers schakelen internet uit. Iedereen blijft binnen om te slapen of te mediteren. Een clean sweap van licht, geluid en dingen in het algemeen. Praatgrage socialemediaverslaafden hebben het taai en gaan in de cold turkey-stand. Met Nyepi mag je als hotelgast behalve 24 uur niks uitvreten, ook het terrein niet af. Maar mijn nichtje en ik vermaken ons uitstekend. We hebben dan ook heel slim, een superidyllisch hotelletje middenin de rijstvelden van kunstenaarsdorpje Ubud geboekt met pool, ruisende palmen en hangmat in de groene tuinen.

Mijn ouders in Jakarta komen juist weer heel lastig aan personeel, vanwege de economische trek naar de Verenigde Emiraten Geen straf om hier 24 uur je leven te overdenken. Of vooral niet proberen te denken aan wat je mist van 24 uur aan socialemediadiarree en de ernstige ontwikkelingsachterstand die je daarmee oploopt. Ik had vooral royaal de tijd om als oud-inwoner van Indonesië, het lokale nieuws en gedoe te processen. Achtergrondartikelen over het hardnekkige probleem van ernstige mishandelingen tegen landgenoten die als huishoudelijke hulp in Dubai werken. En die alle noodzakelijke rechtsbijstand moeten ontberen. Of dat mijn ouders in Jakarta juist weer heel lastig aan personeel komen, juist vanwege die economische trek naar de Verenigde Emiraten. Over de epische sprongen vooruit van het ov in Jakarta, getuige de gloednieuwe treinverbinding van het vliegveld naar de stad, de bovengrondse metro die kriskras door de loeidrukke en oververhitte metropool rijdt. Over de corruptie die redelijk onder controle bleek onder de nieuwe president, maar het effect daarvan toch alweer afneemt omdat de nazaten en vriendjes van oud-politici uit de Soeharto-tijd weer infiltreren in de politieke top. Niet helemaal mindful maar wel dikke prima.

Maar nichtje in ik zaten in het weekend van 17 maart dus mooi in Ubud. Met als absolute showstopper een kraakheldere hemel vol glinsterende sterren. Als ik heel ver keek zag ik eentje flonkeren als een stroboscoop.

Zeg, hoe staat het eigenlijk met de Verrekijker?

{ Lees de 0  reacties }

hits 3

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.