11 januari 2017

2017

De moeder van een goede vriend kreeg in 2016 kanker en zal 2018 in ieder geval niet halen. Om middernacht omhelsde zijn familie elkaar, maar ze kregen het niet over hun hart of lippen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Hij was misschien wel de enige in mijn omgeving die 2016 liever niet in 2017 zag overgaan.

2016 was het jaar van de Brexit, veel grote en kleine aanslagen, de voortzetting van de oorlog in Syrië, het jaar waarin warmterecord na warmterecord werd verbroken en waarin discutabele leiders democratisch werden verkozen. Kortom, op macroniveau vond ik 2016 een schijtjaar. Maar 2016 was ook het jaar waarin ik ging samenwonen, ‘aan mezelf werkte’, een nieuwe studie begon, mijn driejarig jubileum als matig succesvol zzp’er vierde, veel nieuwe vrienden maakte en bijna alle musea van Nederland bezocht. Kortom, op microniveau was 2016 voor mij eigenlijk wel prima.

Misschien kunnen we zelfs wel proberen zo ver in te zoomen dat we voorbij de kanker komen tot alleen de liefde overblijft

Mijn goede voornemen voor 2017 is dan ook: vaker inzoomen, inzoomen, inzoomen. Voorbij aanslagen, verkiezingsuitslagen, epidemieën. Minder kranten lezen misschien en minder Twitter en meer literatuur en meer poëzie. Minder journaal en meer Met het mes op tafel, AT5 en RTV Noord-Holland. Minder kwaad op instituties en hun beleid en meer theedrinken in het Huis van de Wijk bij mij om de hoek.

De moeder van mijn goede vriend wil niet dood, ze wil leven. Om middernacht omhelsde zijn familie elkaar; ze waren samen en ze leefden! Misschien kunnen we dit jaar zelfs wel proberen zo ver in te zoomen dat we voorbij de kanker komen, voorbij de zieke delen van een lichaam, tot alleen de liefde overblijft. Daar begin ik mee door ‘gelukkig nieuwjaar’ minder groot en dwingend te maken en niemand een gelukkig nieuwjaar te wensen, maar gewoon: een nieuw jaar waarin we leven.

 

hits 16

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.