Struisvogel

09 februari 2015

Struisvogel

Mijn lief en ik zitten aan het ontbijt. Op het moment dat ik de zoutmolen een draai geef boven mijn met roerei belegde toast, stelt hij me plotseling een volstrekt idiote vraag. Ik, mij vervelen? Hoe komt hij er bij? Goed, van mijn uitgever hoor ik voorlopig niets. Die heeft eerst nog een flinke kluif aan redactiewerk voor de maand van de filosofie. Daarna ben ik pas aan de beurt. En mijn sollicitatie-pogingen leveren nul resultaat. Maar goed, er is zoveel te doen. Een zwart gat? Ben je gek!  Man, wat hèb ik het druk! Drukker dan ooit, ik zwéér het je. Ik ben de biografie aan het lezen van Sonia Gaskell, geschreven door Rudi van Dantzig, de laatste is alweer drie jaar wijlen, de tijd vliegt. Dat is me toch een interessante geschiedenis van de Nederlandse dans. Ik heb er gelijk ook de biografie van Hans van Manen bij gepakt, eens zien of er nog iets vileins te snoepen valt over Gaskell. Ze botsten nogal, weet je. En tegelijkertijd lees ik dat geweldige boek van Michael Pye – zal ondertussen wel een bestseller zijn – over de vroege geschiedenis van Noord-Europa. Ach man, ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen.
"En hoe is het met je stageplek?” vraagt mijn levensgezel door.
“Stageplek?”
“Je zou toch stage gaan lopen als webredacteur?”
“Ooh, dat. Goed hoor. Naar aanleiding van dat geschiedenisboek ben ik onmiddellijk op research gegaan voor info over het Bourgondische Rijk. Machtig interessant.“
“Inderdaad: machtig interessant, professor! Maar heb je nu al een stageplaats?”
“Nee joh. Dat is nu even lastig. Komt goed. Ben ermee bezig. Echt.”
Kijk dat mannetje nu eens staan op de foto naast deze column. Ontslagbedreigd? Geen probleem. Die switcht met één vingerknip van bibliothecaris naar webredacteur. En tegelijkertijd brengt-ie ook nog eventjes een roman uit. Kijk, daar pakt-ie de telefoon en belt allerlei organisaties om een stageplek te gaan regelen. Met een glimlach en een kwinkslag.

Ik open mijn mond en breng een hees gepiep uit

Goedemiddag, met de afdeling Communicatie van RIOmerde, het Verenigde Rioleringswezen – met Susan spreekt u. Waarmee kan ik u van dienst zijn? Een STAGE? Bij ons? En u heeft nog geen volledige opleiding? Wat zegt u? Een SWITCH gemaakt? Tja meneer, we switchen allemaal wel eens in ons leven, nietwaar? Wat was uw leeftijd ook alweer? HAHAHA. En u wilt stage lopen? Stuur uw kleinzoon maar, dat bespaart ons een traplift. Jongens, ik heb nu zo’n lollige kerel aan de lijn, m’n dag is weer helemaal goed.  Stage lopen, het idéé! Op krukken zeker. Nou, veel succes, meneer. Switch maar lekker door zou ik zeggen!
Tuut-tuut-tuut.

De pieptoon houdt daarna niet meer op. Hij komt ook niet uit de telefoon, maar heel diep van binnen. Eerst zacht en dan steeds luider. IJzingwekkend als de soundtrack van een horrorfilm. Hou op! roep ik uit. Maar het mag niet baten. De onheilstoon heeft zich als een teek vastgezet in mijn hoofd en overstemt alles. De spanning neemt toe. En nog meer… en nog meer... totdat mijn hoofd bijna uit elkaar barst. Ik open mijn mond en breng een hees gepiep uit.

“----”
“Zei je iets?”
“Help”, fluister ik.
“Ik versta je nog steeds niet.”
“HELP!” roep ik nu luid.
“Nu hoor ik je. Wat is er aan de hand?”
“Ik heb nog NIEMAND gebeld.  Ik blijf het uitstellen. Zo, nu weet je het.”
“Aha.”
“Er is een blokkade waar ik maar niet omheen kan. Ik heb hulp nodig.”
“Hulp krijg je vaak pas als je erom vraagt. Is dat dan zo moeilijk?“
“Afschuwelijk. Naar de hel en weer terug. Maar ik zal het proberen.”
“En als je onverhoopt toch weer voor struisvogel wilt spelen en vervangende bezigheden zoekt, heb ik nog een tip.”
Mijn man kijkt om zich heen. Ik volg zijn blik en constateer dat het huishouden nogal aan mijn ijver ontsnapt is de laatste tijd.
“Wat dacht je van een bijzonder interessante studie over vloer- en tapijtreiniging? Of zuig ik nu?”
“Ja, je zuigt. Enorm.”

hits 7174

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties