Overschat

03 november 2014

Overschat

Dromen leiden nergens heen, maar ze hebben meestal een fantastische soundtrack. Onder de opzwepende orkestrale klanken van The Son of Flynn (Moby remix) van Daft Punk zit ik in een trein die voortdendert en nooit meer stopt. Hoe vaak verdwaal ik niet in schier oneindige Piranesi-achtige trappenhuizen? Of neem ik een lift die overal stopt behalve op de goede etage? Dat laatste doet me sterk aan de VU denken.

“MEEN je dat nou?”
“Ik ZWEER het je!”
“De BITCH.”
“Jij zegt het. Ik ben helemaal klaar met 'r. “

Twee meiden achter mij bespreken luidruchtig de Liefde. Ik ben in slaap gesukkeld in de trein van Amsterdam Zuid naar Utrecht. Zoals vele malen daarvoor. Toen ik nog een bureau had bij de Vrije Universiteit. Als ik nu de VU-kip in de verte zie, weet ik: hier heb ik geen plek meer. Nog half in mijn droom bekijk ik het formulier voor mij op schoot dat de mevrouw van de Transitie Organisatie (TO) me heeft meegegeven.

Als ik nu de VU-kip in de verte zie,
weet ik: hier heb ik geen plek meer

[Het doel van de TO is zoveel mogelijk ontslagbedreigde medewerkers naar ander werk te begeleiden.]

“Ik zeg er toch ook niks van dat zij nu met Jordi gaat?”
“WAT? Met je EX?”
“Ja joh. Wist je dat niet? En dan gaat zij tegen MIJ te keer. Niet normaal meer.”
“Tss…”
"Omdat ik nu met HAAR ex ga! Maar dat is natuurlijk iets héél anders. Vindt zij dan.”
“Tss…”

[Met de overplaatsing naar de TO komen je werkzaamheden te vervallen en vervalt ook je werkplek.]

“En toen kwam het SEKSARGUMENT.”
“Seksargument?”
“Ja, met Marco was haar eerste keer.”
“Oh, nee echt?”
“Nou, met Jordi was ook mijn eerste keer. Het was leuk. Maar om nou te zeggen: ik ging uit mijn dak…”
“Ja precies. De eerste keer is ZO overrated.”

“Dus je wilt webredacteur worden?”, had de mevrouw van de TO gevraagd. “Dan kunnen we regelen dat je met iemand een dagje meeloopt.”

Webredacteur. Ik proef het woord. Webredacteur. Ik moet er nog aan wennen. Ook aan het feit dat ik niet meer vindbaar ben in de personenzoeker. Al snap ik dat mijn boventallige collega’s liever niet als medewerker van de TO teruggevonden willen worden. Hier zit ik dan. Gediplomeerd bibliothecaris op zoek naar werk als webredacteur. Schrijver van ongepubliceerde romans. Klinkt nog niet alsof ik daarmee de oorlog ga winnen. Misschien komt het door de martiale klanken van The Son of Flynn die door mijn hoofd zingen. Maar ik zie mezelf plotseling in een strakke maillot aan de buitenkant van het raam hangen. Daar ga ik! De wijde polder in. Als Superwebredacteur. Nu maar hopen dat webredacteurs niet net zo overrated zijn als die Eerste Keer.

 

hits 4310

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.