De studentenraad moet stelling nemen

OPINIE

22 april 2014

De studentenraad moet stelling nemen

De universitaire studentenraad heeft geen standpunt ingenomen over de recente protesten bij FALW, omdat ze 'neutraal wil blijven'. Actiegroep Titanic vindt dat bijzonder storend, en onverantwoordelijk.

Poey Lam, voorzitter van de universitaire studentenraad (usr), zegt in Advalvas zich niet solidair te hebben verklaard met de recente bezetting van actiegroep Titanic, in tegenstelling tot de SRVU. De reden? Ze vindt dat de usr neutraal moet blijven. Volgens haar zou de actiegroep strijden om meer geld naar de faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW) te krijgen ten nadele van de andere faculteiten. Als de usr echter zorgvuldig het manifest had gelezen, dat vlak voor de bezetting naar buiten is gebracht, dan had de studentenraad geweten dat de actiegroep niet specifiek strijdt voor meer geld naar FALW, maar voor een betere verdeling van het geld over de gehele VU. Met meer nadruk op financiering naar behoefte in plaats van de doorgeschoten focus op productie en efficiëntie.

Volgens Lam moeten alle faculteiten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Het probleem van de koekjesfabriek is echter op meerdere faculteiten te voelen en zou dus ook gezamenlijk bestreden moeten worden. Door de bezetting heeft actiegroep Titanic de voorzet gegeven om het top-downbeleid van de VU te veranderen en te verbeteren, zo hebben we onder andere het instemmingsrecht voor de facultaire studentenraad FALW over het onderwijsprogramma na de reorganisatie verkregen. Maar ook een hoorzitting over het interne financieringsmodel Vusam is een grote winst. Juist voor de universitaire studentenraad is het belangrijk om zich te mengen in deze discussie omdat de kwaliteit van het onderwijs direct wordt beïnvloed door de wijze van financiering.

De algemeen afwachtende houding van de usr ten aanzien van deze reorganisatie en de sterke behoefte neutraal te blijven, stoort ons in hoge mate. Als je altijd maar neutraal blijft en geen standpunten inneemt wat betreft de kwaliteit van ons onderwijs dan vertegenwoordig je uiteindelijk niemand. En daar zit geen enkele student op te wachten.

Christel Bontje, namens actiegroep Titanic