Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

VU-hoogleraar pownt Microsoft met superieur besturingssysteem

Hoogleraar  informatica Andrew (Andy) Tanenbaum, die binnenkort met emeritaat gaat, heeft vorige week de nieuwste versie van zijn besturingssysteem MINIX gelanceerd, MINIX 3.3.0. MINIX is beter dan Microsoft, waar bijna iedere PC op draait. Het herstelt zichzelf bij een fout en is moeilijk te hacken. Blijft ook gewoon doordraaien tijdens een upgrade.

MINIX 3.3.0, een gratis en ‘open-source’ besturingssysteem, bestaat uit slechts 12.700 regels programmeercode, wat piepklein is vergeleken met de miljoenen regels code in de meest gebruikte besturingssystemen.

Maatschappelijk belang

Veilige besturingssystemen zijn van groot maatschappelijk belang omdat ze nodig zijn om kritische systemen zoals die van ziekenhuizen, kernreactors, banken en vliegvelden te laten draaien.

Het wordt in de computerwereld als een gegeven geacht dat elk systeem fouten bevat, ‘bugs’, waardoor de boel af en toe crasht.

“Tienduizend bugs in een stuk software is niet ongebruikelijk en systemen worden alleen maar groter en dus steeds onbetrouwbaarder”, aldus Tanenbaum. “Thuis heb je misschien twee crashes in een jaar, dan moet je de stekker er even uithalen en er weer indoen, maar een groot softwarebedrijf heeft de hele dag door crashes.”

Foutbestendiger

“Google heeft er honderden per dag in zijn databanken. Een nucleaire reactor kan zich echter geen twee crashes per jaar veroorloven. Toch is dat de norm, vandaag de dag. Microsoft is erg, maar het alternatieve opensourcesysteem Linux is niet veel beter. MINIX 3 is veel foutbestendiger.”

In het komende nummer van Advalvas een uitgebreid interview met de markante hoogleraar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.