Vertrek van een beroemdheid: Vlad de Uilenkat moet verhuizen

Campus  22 september 2017

Vertrek van een beroemdheid: Vlad de Uilenkat moet verhuizen

“Noooo I will miss you soooooo much!”, “Whyyyy????” en “Thanks Vladi for all the happy and crazy memories. You will be missed.” Het regent steunbetuigingen nadat Vlad de Uilenkat heeft aangekondigd Uilenstede te gaan verlaten.

Baasje Soraya Faez vertelt hoe haar rood-witte kater is uitgegroeid tot een begrip op Uilenstede, met niet minder dan 1500 fans op Facebook. “Het voelt soms als een vreemdgaand vriendje.”

Hele nachten feesten

“Regelmatig zijn we hem op donderdag en vrijdag een hele nacht kwijt en komt hij ’s ochtends stinkend naar sigaretten binnen. Dan is hij op een feestje geweest. Een beetje vreemd is het wel: het kan niemand iets schelen dat mijn man en ik weggaan uit Uilenstede, maar iedereen rouwt om Vladimir.”

“Hij is de hele dag bij mensen thuis of op straat. Dan wacht hij in de bosjes tot er jongeren langskomen en springt tevoorschijn om geaaid te worden. Hij gaat ’s ochtends om zes uur de deur uit en komt ’s avonds om tien uur pas weer thuis, als we hem roepen. Eenmaal binnen gaat hij bij mij op schoot liggen en valt hij meteen in slaap.”

Met de tram naar het Museumplein

“Ik ontdekte dat Vladimir een beroemdheid was toen ik dagelijks posts over hem op de Uilenstede-pagina zag verschijnen. Mensen vroegen zich af wie toch die kat was die bij ze op de bank lag te slapen alsof hij thuis was. Hij glipte naar binnen en als mensen thuiskwamen lag hij daar rustig te chillen. Op een gegeven moment stond er zoveel over Vladimir op Facebook, dat het tijd werd voor zijn eigen pagina.”

“Vladimir is nogal avontuurlijk en één keer was hij een hele week kwijt. Uiteindelijk werd hij teruggevonden bij het Museumplein, wat maar een ding kan betekenen: hij heeft de tram gepakt. Gelukkig herkende een meisje van Uilenstede hem, dat daar bij een sapjesbar werkte. Als hij niet zo bekend was geweest, hadden we hem nooit teruggevonden.”

Affaires met Aziatische meisjes

“Als ik weer eens een foto krijg van Vladimir die bij een meisje op schoot ligt – precies zoals hij ook bij mij ligt – voelt het soms wel alsof ik een vreemdgaand vriendje heb. Hij heeft een voorkeur voor meisjes, en dan vooral voor Aziatische meiden. In de app van zijn GPS-tracker kan ik zien dat hij soms wekenlang bij hetzelfde huis naar binnen gaat.”

“Het mooie is: toen we hier in 2014 kwamen wonen, wilde Vlad helemaal niet naar buiten. Mijn man Arian en ik vinden dat katten buiten moeten kunnen spelen, maar hij dacht er anders over. Dan namen we hem mee naar buiten, maar bleef hij netjes bij ons staan. Een tijdje hebben we hem echt uitgelaten, maar dat vonden we te lullig. Toen hebben we hem twee of drie keer meegenomen naar een plek op een paar minuten van ons huis en zijn vervolgens weggerend.”

Voor altijd de Uilenkat

“Arian en ik zijn nu allebei een jaar afgestudeerd en moeten daarom weg uit Uilenstede. We gaan in een burgerlijke eengezinswoning in Amersfoort wonen en ik ben wel bang dat Vlad daar minder populair zal zijn – daar wonen niet allemaal studenten die het leuk vinden als hij langskomt. Straks neemt hij de trein terug naar Uilenstede; we gaan vlak bij het station wonen.”

“We hebben er zelfs over gedacht om Vladimir hier achter te laten, hij is tenslotte toch de Uilenkat. Maar wie gaat dan zijn verzekering betalen en wie neemt hem mee naar de dierenarts? Ik weet niet of studenten de verantwoordelijkheid en het geld hebben om dat te doen. Vlad is wel heel erg gehecht aan Uilenstede, maar hopelijk toch ook een beetje aan ons.”

Daphne Damiaans
BEELD: Irina Damascan

{ Lees de 1 reactie }

Lieve Daphne en beste Arian,
Wat een grappig dier, jullie Vladimir. Ik heb genoten van het korte bericht op de site en begrijp nu ook, dat hij geen radio om zijn nek heeft, maar een GPS Tracker. Ik kende die dingen nog niet. Maar ik vrees, dat Vlad inderdaad op een gegeven moment opgehaald moet worden van Uilenstede, want katten hechten meer aan plaatsen dan aan mensen. Zelf ken ik een kat, die van Amsterdam teruggelopen is naar zijn oude woonplaats Joure in Friesland, waar hij de boerderij opzocht waar hij ook geboren is. Hopelijk geldt dit niet voor jullie schatje. Nog heel veel jaren plezier met dit lieve dier.