Universiteiten mogen studenten niet beboeten

Studenten  16 januari 2014

Universiteiten mogen studenten niet beboeten

Kamerleden vinden het niet goed dat sommige universiteiten en hogescholen boetes geven aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. De PvdA heeft Kamervragen gesteld.

Aan de VU moeten studenten 25 euro 'administratiekosten' betalen als ze zich na de deadline nog willen inschrijven.

“Het is een rare manier van geld innen”, vindt Mohammed Mohandis (PvdA). Hij stelt vandaag Kamervragen over zulke boetes. Het is niet acceptabel als studenten honderden euro’s moeten betalen om alsnog deel te kunnen nemen aan tentamens, vindt hij.

Inschrijftermijn

De Onderwijsinspectie liet gisteren weten dat universiteiten en hogescholen geen boetes mogen opleggen voor een late inschrijving voor een tentamen. Wel mogen ze een inschrijftermijn hanteren waarna studenten niet meer worden toegelaten.

“Het is absurd dat ze zulke boetes opleggen”, vindt Michel Rog (CDA). “Ik was verbijsterd toen ik het las. Natuurlijk mag je een grens stellen en moeten studenten zich op tijd inschrijven. Maar om dan geld te gaan vragen... Zoiets moet je een student niet laten afkopen.”

Genoeg uitgeknepen

De Tweede Kamer lijkt daar tamelijk unaniem over. “Financiële sancties moet je niet toestaan”, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. “Verder moet je dit aan de instellingen, in samenspraak met hun studentenvertegenwoordigers, overlaten.”

Een boete is natuurlijk onzin”, vindt ook SP’er Jasper van Dijk. “Het moet niet gekker worden. Studenten worden al genoeg uitgeknepen. De Universiteit Utrecht laat zien hoe het moet: wie zich inschrijft voor een vak, staat ook ingeschreven voor het tentamen. Probleem opgelost.”

Gewoon niet meedoen

“Laten we maar de weg van de Onderwijsinspectie bewandelen”, zegt ook Harm Beertema (PVV). “De sanctie is al sterk genoeg als je gewoon niet mag meedoen met het tentamen. Om het dan zo te draaien dat je je alsnog kunt inkopen... We moeten niet naar boetesysteem gaan. Dan kun je wel bezig blijven. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen waar je een boete voor kunt geven.”

Peter Breedveld

{ Lees de 3 reacties }

*Facepalm* Als FSR heb ik ooit juist sterk gelobbyd (in Nijmegen) _voor_ die boetes. Ik heb liever dat studenten - na maanden studeren voor een tentamen - een boete moeten betalen dan dat al hun harde werk teniet wordt gedaan vanwege administratieve redenen!

«Natuurlijk mag je een grens stellen en moeten studenten zich op tijd inschrijven. Maar om dan geld te gaan vragen»

Geniaal… Als het aan het CDA ligt kunnen studenten zich straks dus überhaupt niet meer inschrijven voor een vak/tentamen als de deadline voorbij is. De VU komt met de boete m.i. tegemoet aan een duidelijke wens: Enerzijds heeft de VU overzicht van wie aan tentamens deelnemen, anderzijds krijgen studenten die toch willen deelnemen die mogelijkheid. Als die 25 euro zoveel geld is, moet je je maar op tijd inschrijven.

Ik heb zelf ook een keer een boete moeten betalen, 50 euro voor twee vakken omdat ik 1 dag te laat was. Dan baal je. Ik heb het daarna nooit meer gedaan, dus het heeft wel nut gehad.
Toch is het belachelijk dat ik 50 euro moest betalen om die vrouw achter de balie twee muisklikken te laten doen. Hier is toch vast een andere oplossing voor te verzinnen?!