Actie
Campus 03 december 2018

Te druk voor actie tegen werkdruk

Gaan de VU-docenten demonstreren op 14 december?

Meer geld, minder werkdruk. Dit zijn de eisen van WOinActie, waarvoor zowel student als docent gaan demonstreren op 14 december. Hebben de VU-docenten weet van die demonstratie? En gaan ze dan ook echt naar Den Haag? Advalvas deed een steekproef.

“Geen tijd”, “ik heb net een lunchplek gevonden” en “ik heb eindelijk even rust”: uitspraken van docenten die geen mogelijkheid zagen om wat vragen te beantwoorden. Wel weten ze bijna allemaal wat WOinActie inhoudt.

Minder tijd voor individuele student

De docenten die wel een gaatje tussen de colleges door konden vinden, zeggen dat WOinActie niet voor niets is. De werkdruk wordt groter en dat merkt Katalin Bálint, docent aan de faculteit sociale wetenschappen, ook. “De werkdrukverhoging zie ik vooral in het snelgroeiende aantal studenten waardoor er minder tijd en aandacht is voor de individuele student.” Haar collega’s sluiten zich hierbij aan. Rechtendocent Lianne Boer: ''Het individuele contact is erg belangrijk en studenten helpen is ook nog een van de leukste dingen om te doen.”

Doorwerken in je vrije uren

Daarnaast is de werkdruk groot doordat de takenpakketten van docenten zo uitgebreid zijn. Docenten vertellen dat ze niet alleen onderwijs geven, maar ook wetenschapper zijn, en vaak ook nog een bestuursfunctie hebben. Voor zo’n groot takenpakket is volgens hen simpelweg te weinig tijd. Wil je een taak goed en succesvol afronden, dan moet je in je vrije tijd door, vertellen ze.

Geen verplichte colleges

Op het eerste gezicht dus veel argumenten om te gaan demonstreren. De VU heeft daarop geanticipeerd en besloot dat er op 14 december geen verplichte colleges zijn. Docenten mogen gaan demonstreren indien zij hun colleges verplaatsen. Als zij liever een invaller regelen voor het college moeten zij op een ander moment het college herhalen voor de studenten die zijn meegegaan naar Den Haag.

Moreel dilemma

Adriaan Overbeeke, lid van de ondernemingsraad en docent, vindt het een goede regeling. Colleges verzetten en invallers regelen kost echter ook tijd en energie. Daarom is dit voor veel docenten misschien geen optie. Bovendien is 14 december de laatste dag voor de tentamenweek, dan geven veel docenten nog hun laatste college. Een moreel dilemma: kiezen ze voor hun studenten of voor zichzelf? De docenten zeggen dan ook dat het nog niet zeker is of ze gaan, overleg met collega’s moet vaak nog plaatsvinden.
Het aantal potentiële deelnemers aan de demonstratie in Den Haag lijkt groot. Hoe veel docenten ook echt hun collegezaal zullen inruilen voor Den Haag blijft echter de vraag. Misschien hebben ze het gewoon te druk.

Fabian van de Loosdrecht, student-reporter

{ Lees de 1  reacties }

Door Paola Gori Giorgi op 03 december 2018

I know how crazily overworked we all are, but don't make the mistake to be too busy to protest against overwork. Don't abandon your colleagues who will make the effort to go. Fill in the form below and join the demonstration of 14 December!