Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten schrijven internationale versie handboek

Het spant erom of het gaat lukken. Geneeskundestudenten Romée Snijders en Veerle Smit zijn een crowdfundingsproject gestart om de internationale versie van hun Compendium Geneeskunde uit te geven.

Het is een bijzonder succesverhaal. De twee studentes besloten in 2015 om een naslagwerk te schrijven met daarin de basis van alles wat co-assistenten en specialisten moeten weten.

Het resulteerde in vier boeken van 300 pagina’s per stuk, helder doorzoekbaar op ziektebeeld. Aan het boekwerk schreven zestig studenten mee, onder toezicht van 38 medisch specialisten. Snijders en Smit werkten een jaar lang zestig uur per week om het voor elkaar te krijgen.

Tienduizend boeken

En nu ze meer dan tienduizend boeken verkocht hebben, hebben die twee veel zin om de berg werk opnieuw te verzetten. Er moet een internationale versie komen. “We willen echt een nieuwe serie maken”, zegt Veerle Smit.

Ons boek is gebaseerd op de Nederlandse praktijk. Zo gebruiken we de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.” Een deel van de teksten zullen ze laten vertalen, een ander deel wordt herschreven. 

Niet rijk

Hoewel de tekst in het Engels zal zijn, is het boek niet op één specifiek land gericht. “We merken ook dat studenten uit heel verschillende landen interesse hebben. Zo hebben we orders vanuit Zuid-Afrika, Spanje, Australië en België.”

Rijk worden ze er in elk geval niet mee. Tenminste: dat is niet de bedoeling. De opbrengst van het Nederlandstalige werk staken ze in nieuwe drukken. Smit en Snijders houden de prijs zo laag mogelijk zodat de doelgroep de boeken kan betalen.

Niet goed geld terug

Voordat de reeks in het buitenland uitgegeven kan worden, moet eerst het benodigde bedrag voor de vertaling, vormgeving en redactie bij elkaar zijn. Omdat ze het werk in eigen beheer uitgeven, kunnen ze de kosten niet met een uitgeverij delen.

Ze hopen via crowdfunding vijftigduizend euro bij elkaar te krijgen. Dat wordt nog spannend: ze hebben tot 16 juni om het streefbedrag te halen. Lukt dat niet, dan krijgen de donateurs hun geld terug.

Doneer een boek

Het einddoel is nu nog niet in zicht. Deelnemers krijgen de nieuwe Engelstalige versie met flinke korting, de hele serie kost slechts tachtig euro. “Maar tachtig euro is een hoog bedrag om aan studenten te vragen voor een boek dat ze pas volgend jaar krijgen.”

Wie graag wil bijdragen maar geen medisch naslagwerk kan gebruiken, kan de serie via Global Medical Libraries doneren aan een bibliotheek in een derdewereldland.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.