Rector Bouter: 'reorganisatieplan mislukt door tijdsdruk'

Campus  14 februari 2013

Rector Bouter: 'reorganisatieplan mislukt door tijdsdruk'

Dat het reorganisatieplan van de VU-bibliotheek is mislukt, heeft volgens rector magnificus Lex Bouter te maken met de tijdsdruk, zo schrijft hij in een reactie op de reconstructie van Advalvas van de manier waarop het plan tot stand is gekomen.

‘Het CvB wordt die tijdsdruk verweten, maar daar wil ik bij opmerken dat we vorig jaar al veel vertraging hebben opgelopen door de noodzakelijke en constructieve, maar langdurige overleggen met onder andere de medezeggenschap’, aldus Bouter.

Overigens lag diezelfde druk op de kwartiermakers die de plannen moesten maken voor de UC-IT en de AMD, die wel zijn goedgekeurd. Maar de bibliotheek is een 'complexe organisatie', zegt Bouter.

Boze VU-medewerkers

De rector gaat uitgebreid in op het artikel, en ook op de reacties daaronder van boze VU-medewerkers.

‘Deze reorganisatie is noodzakelijk’, schrijft Bouter. ‘Niet omdat het CvB dat wil, niet omdat we de meest efficiënte universiteit van Nederland willen zijn, maar omdat we echt minder kosten in de bedrijfsvoering moeten maken om te kunnen blijven investeren in ons onderwijs en onderzoek.’

Negatieve aandacht

Bouter betreurt de ‘negatieve aandacht’ die het mislukken van het plan en de rol van kwartiermaker José Frijns kreeg ‘in enkele media’.

Lees Bouters complete reactie hier.

Peter Breedveld

{ Lees de 2 reacties }

In het convenant dat op 16 oktober is ondertekend door OR én CVB, staat duidelijk dat de financiële noodzaak wordt losgelaten en niet meer leidend is. Hoe het dan mogelijk is dat vanuit het bestuur hier altijd weer op gehamerd blijft worden is mij een volslagen raadsel. Wat denkt het bestuur dat zo'n convenant waard is?

Laat ik dit er ook even uitlichten.
Klinkt een beetje als de schuld ligt stiekem toch bij de medezeggenschap.
Ik draai het om: als het bestuur zich gelegen had laten liggen aan wezenlijke invloed van de medezeggenschap, zou er geen negatief advies zijn uitgerbracht en zou de gang naar de rechter niet zijn overwogen. Dat zou drie maanden stilstand hebben gescheeld en drie maanden minder druk op de reorganisatieketel.

Tijdsdruk? Hoezo? Het College van bestuur en de kwartiermaker UB hebben vanaf juli 2012 ruim een half jaar de tijd gehad een reorganisatieplan te maken. In een brief aan de medewerkers van de UB van 11 februari j.l. schrijft José Frijns, tot voor kort kwartiermaker UB, "dat de inzichten van het CvB en die van mij over een goed plan voor de UB teveel uiteen liepen." Dat duidt niet op tijdsdruk, maar op een gebrek aan overeenstemming over de prioriteiten. Het probleem is niet het gebrek aan tijd, maar aan consistentie van beleid.