NIEUWS

drugsverslaafd
Campus 03 oktober 2014

Politie speelt vaak rol bij verspreiding hiv

Politiemensen van over de hele wereld komen dit weekend naar de VU om te praten over de rol van de politie bij de verspreiding van hiv. Voor Nederlanders is die relatie misschien niet zo duidelijk, maar in grote delen van de wereld is de politie een belangrijke oorzaak voor een verhoogd risico op hiv.

“In veel landen worden sekswerkers, drugsverslaafden en ook diensten die zich inzetten voor de preventie van hiv gecriminaliseerd”, vertelt conferentievoorzitter Nick Croft van de Universiteit van Melbourne. “De politie hangt bijvoorbeeld rond bij methodineprogramma’s voor drugsverslaafden of wanneer er gratis condooms worden uitgedeeld. Ze volgen de vrouwen en als ze condooms op zak hebben, is dat voor hen het bewijs dat ze prostituee zijn en worden ze meegenomen. En dan niet alleen opgesloten, maar vaak ook mishandeld.”

Hiv indammen

Dat gedrag van de politie zorgt dat de drempel voor risicogroepen op hiv hoger wordt om mee te doen aan programma’s die juist moeten zorgen dat hiv wordt teruggedrongen. Op de conferentie bespreken politiemensen uit dertig landen, waaronder de Ghana, Thailand en Brazilië, hoe zij en hun collega’s kunnen helpen om de verspreiding van hiv in te dammen.

Tijdens een persconferentie maandag om 10:15 uur verklaren de politiemensen hun steun aan de strijd tegen hiv en aids.

Marieke Kolkman
BEELD: James Gardner (Flickr CC)

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.