Campus 25 november 2013

Nieuw platform tegen bureaucratisering en geldverspilling aan universiteiten

Murw geslagen stafleden, depressieve studenten, falende studenten. De manier waarop de VU en de UvA dezer dagen worden bestuurd, eist steeds meer slachtoffers.

Dat zegt althans het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten, weer een nieuwe club van boze wetenschappers, 25 in totaal, afkomstig van alle Nederlandse universiteiten, onder aanleiding van VU-filosoof Hans Radder, die zich vorig jaar als één van de eersten uitsprak tegen de invoering van het flexwerken op de Nederlandse universiteiten.

Doorgeslagen economisering

Het platform gaat zich morgenavond aan de wereld voorstellen op het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, waar een flyer zal worden uitgedeeld. De klachten zullen menigeen inmiddels bekend in de oren klinken: doorgeslagen economisering, hiërarchisering en bureaucratisering aan de universiteiten.

Het platform wil een bestuursvorm waarin wetenschappers, studenten en ondersteunend personeel mee kunnen spreken en besluiten en het wil af van kwantitatieve metingen en sturing op ‘output’ van onderzoek en onderwijs, ‘die onvoldoende rekening houden met inhoudelijke kwaliteitscriteria’.

Universitaire enquête

Ook wordt de vloer aangeveegd met ‘geldverspillende prestigeprojecten' ten koste van financiering van onderwijs en onderzoek. Het platform wil onder meer een ‘universitaire enquête’ naar de kosten van hele en half mislukte fusies.

Peter Breedveld

{ Lees de 2  reacties }

Door verontrust op 26 november 2013

Maar dat zijn "andere financieringspotjes" dan de overhead, die kun je niet met elkaar vergelijken. UWV heeft hier maling aan. Baanloos is baanloos . . .

Door notpicnic op 26 november 2013

there message is fare more important than my little question but maybe their Platform might join me in a little venture ?

I intertwined H.NU 's website & access to their (pdf) with my
own little layared curtain raiser to our Théâtre de la Cruauté.

They might want to draw the attention of those to be flyered to this mobile access point of their message via both Parool's special supplement as the flipside of Foliaweb's frontpage.

greetings