Na je studie je ov-kaart niet stopzetten? Driehonderd euro per maand boete

Studenten  26 november 2015

Na je studie je ov-kaart niet stopzetten? Driehonderd euro per maand boete

Zestigduizend oud-studenten moesten vorig jaar een boete betalen omdat ze hun studentenreisrecht niet op tijd hadden stopgezet. Het kabinet gaat deze boete verhogen van 194 euro naar 300 euro per maand.

Sommige oud-studenten zetten zelfs na een half jaar hun studentenreisrecht nog niet stop, ook al krijgen ze brieven en aanmaningen. Het gaat om twaalf- tot vijftienduizend oud-studenten.

De boete is voor hen te laag, meent het kabinet. Wie regelmatig lange afstanden met het openbaar vervoer reist, zou goedkoper uit zijn met de boete dan met een gewone ov-kaart. De verhoging zou daar een einde aan maken.

Geleidelijk verhogen

D66 heeft vragen gesteld en wil de berekening wel eens zien: voor wie is het dan goedkoper om die boetes te betalen? En weten die oud-studenten eigenlijk wel dat hun reisrecht vervallen is? De fractie oppert dat de regering de boete ook geleidelijk kan verhogen, “bijvoorbeeld na de tweede maand na het verloop van het reisrecht”.

Elk jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-reisrecht stop te zetten. De boetes lopen in de miljoenen. Het ‘studentenreisproduct’ verdwijnt niet automatisch van de ov-chipkaart als studenten er geen recht meer op hebben. Ze moeten het er zelf vanaf halen.

HOP/BB

{ Lees de 1 reactie }

"De boete is voor hen te laag, meent het kabinet. Wie regelmatig lange afstanden met het openbaar vervoer reist, zou goedkoper uit zijn met de boete dan met een gewone ov-kaart."

Dit is dus een perfecte indicatie voor hun dat de gewone chipkaart te duur is en de prijs omlaag moet, maar nee hoor laten we alle boetes maar opschroeven en studenten met schulden op laten zadelen. Goed plan!