Moordzaak heropend dankzij studenten

Studenten  4 januari 2013

Moordzaak heropend dankzij studenten

De champagne heeft hij niet opengetrokken. Maar onderzoeker Jasper van der Kemp is zeker tevreden over de heropening van de zaak van de zes van Breda. In 2006 onderzochten VU-studenten voor het project Gerede Twijfel of de veroordeling voor de moord op de Chinese oma Mok terecht was.

Vrijspraak

Hun conclusie dat er goede redenen waren om aan de veroordeling te twijfelen is na aanvullend onderzoek door de procureur-generaal overgenomen. “Dat betekent dat de zaak overgedaan wordt. Maar de officier van justitie kan ook vrijspraak eisen.” Van der Kemp verwacht dat de zes veroordeelden bij gebrek aan bewijs niet schuldig verklaard zullen worden.

Gerede Twijfel VU

Het doel van Gerede Twijfel is trouwens niet om mensen vrij te pleiten. “Bij een aantal zaken hebben we zelfs geconcludeerd dat de uitspraak op de juiste gronden is gedaan.”  Het project is vooral leerzaam voor studenten die op deze manier leren om een heel strafdossier te analyseren.

Floor Bal
BEELD: De cast van Gerede Twijfel