Mensenrechtencollege: 'homo's discrimineren mag niet'

Andere universiteiten  18 februari 2016

Mensenrechtencollege: 'homo's discrimineren mag niet'

Het College voor de rechten van de mens heeft de Groningse student Bas van der Meer in het gelijk gesteld: het bedrijf waar hij stage wilde lopen had hem niet mogen afwijzen omdat hij homo is.

De student Small business dacht na twee ‘supergoede’ gesprekken dat hij een stageplek had bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. de Boer in het Friese Drachten. Tot hij in november een mail van de eigenaar kreeg.

Woord als richtsnoer

Die had op het Facebook-profiel van Van der Meer gelezen dat hij een vriend heeft en homo is. In de e-mail stond: “Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen.”

Dat had niet gemogen, oordeelt het mensenrechtencollege. Het bedrijf heeft onderscheid gemaakt op seksuele geaardheid en dat is bij wet verboden.

Aangifte doen

Het college kan geen straffen uitdelen, maar de uitspraak komt wel goed van pas als Van der Meer aangifte gaat doen tegen het bedrijf. Ook kan hij met de uitspraak in de hand een schadeclaim indienen als hij studievertraging oploopt.

Via Facebook laat de student weten dat hij morgen een gesprek heeft met de officier van justitie.

UPDATE: OM komt in actie

Het Openbaar Ministerie gaat de werkgever vervolgen die een homoseksuele student een stage weigerde. Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Tuin- en dierenbedrijf A. Th. de Boer had student Bas van der Meer niet voor een stage mogen afwijzen op grond van zijn geaardheid, oordeelde het College voor de rechten van de mens gisteren.

Het bedrijf vond de levenswijze van de student strijdig met het christelijke geloof. Maar onderscheid op grond van geaardheid is nu eenmaal strafbaar, aldus het OM.

HOP/PV