Mannen delen meer dan vrouwen

Wetenschap  31 oktober 2017

Mannen delen meer dan vrouwen

Tijd voor wat zelfreflectie onder wetenschappers: hoe welwillend bent u om uw onderzoeksresultaten te delen met vakgenoten aan andere universiteiten? Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk afhankelijk van uw geslacht, ontdekten Weense wetenschappers.

Jorg Massen, cognitief bioloog aan de Universiteit van Wenen, wilde testen hoe pro-sociaal mensen in dagelijkse situaties zijn. Daarom vroegen hij en zijn collega’s via e-mail aan onderzoekspsychologen om hun meest recente paper óf ruwe data met ze te delen. Het resultaat, deze maand gepubliceerd in Scientific Reports, was verrassend: bijna 80% deelde een paper, bijna 60% deelde raw data.

Nog verrassender was echter het verschil tussen de seksen. Wat blijkt: mannen delen hun gepubliceerde werk meer dan vrouwen, maar dan wel alléén als het verzoek van een andere man komt. Als een man een andere man een dergelijk verzoek stuurt, is de kans dat dit ingewilligd wordt 15% groter dan bij elke andere gendercombinatie (man vraagt vrouw, vrouw vraagt vrouw of vrouw vraagt man).

Bruiden stelen

De wetenschappers verklaren dit verschil onder meer met de ‘male warrior’-theorie, afkomstig van VU-wetenschapper Mark van Vugt. Van Vugt legt uit: “Het mannelijke krijger-effect beschrijft de geëvolueerde neiging van mannen om zich te organiseren in gewelddadige groepen. Hierdoor kunnen ze andere groepen bevechten, bruiden stelen en voedsel veroveren.”

Dit effect verklaart volgens Van Vugt waarom mannen ook nu nog, na honderdduizenden jaren ontwikkeling, makkelijker bondjes sluiten met andere mannen. Tegelijkertijd veranderen ze ook makkelijker van coalitiepartner. Van Vugt: “Ze zijn hierin een stuk opportunistischer dan vrouwen.” Onder meer in de politiek en de zakenwereld signaleert Van Vugt dit verschijnsel regelmatig.

De evolutionair psycholoog zegt zichzelf niet te herkennen in de observaties van de Weense wetenschappers, maar is erg benieuwd of het fenomeen aan de VU terug te vinden is. “Het is nieuw voor me, misschien ook wel omdat je het van wetenschappers het minst zou verwachten. Zij handelen toch rationeler en minder vanuit een onderbuikgevoel.”

Vrouwen delen niet

Dat vrouwelijke wetenschappers elkaar onderling niet extra blijken te steunen, kan Van Vugt ook verklaren: “Vrouwen zijn meer op zoek naar vastere en stabielere coalities. Zij vormen kleinere groepen met trouwe vriendinnen en delen dus niet zomaar met vreemden.” Het probleem is hierbij dat vrouwen enerzijds minder snel in vertrouwen genomen worden door mannen en anderzijds ook zelf minder snel een verbond sluiten.

De Weense onderzoekers suggereren daarom om niet alleen naar discriminatie van vrouwen op de werkvloer te kijken, maar ook zowel mannen als vrouwen op hun eigen gedrag te laten reflecteren. Zo kunnen we ons beter bewust worden van de verschillen in samenwerking tussen mannen en vrouwen, stellen ze. Van Vugt vermoedt dat het 'male warrior'-principe een belangrijk obstakel is op de weg van vrouwen naar de top.

Een idee voor een vervolgonderzoek heeft hij ook: “Wat ik me afvraag is of het verschilt of mannen een verzoek van binnen of buiten hun vakgebied krijgen. Evolutionair gezien staan we minder open voor leden van andere, eventueel bedreigende groepen. Ik vermoed dat psychologen daarom eerder gegevens zouden uitwisselen met andere psychologen dan met bijvoorbeeld sociologen of politicologen.”

Daphne Damiaans
BEELD: Ryancr