Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 maart 2024

Campus
& Cultuur

Hogeschool had student niet mogen wegsturen na de dood van haar ouders

De Hogeschool Utrecht had een tweedejaars studente niet mogen wegsturen van haar opleiding na de dood van haar ouders. Dat heeft onderwijsrechtbank CBHO gisteren bepaald.

Afgelopen jaar veranderden veel hogescholen en universiteiten hun regels voor het bindend studieadvies na een reeks rechterlijke uitspraken, maar de Hogeschool Utrecht deed dat niet: het zou nergens voor nodig zijn. Toch ging het in deze zaak mis.

Een eerstejaars HU-studente verloor een van haar ouders, waardoor ze een deel van haar tentamens niet haalde. Ze mocht toch naar het tweede jaar: haar bindend studieadvies (bsa) werd uitgesteld.

Moeilijk aantoonbaar

Maar in het tweede jaar verloor ze haar andere ouder. Toen was het volgens de hogeschool een ander verhaal. Ze had slechts vijftig van de zestig studiepunten uit het eerste jaar behaald en dat was te weinig. Ze moest vertrekken. De hogeschool kon naar eigen zeggen niet vaststellen dat de studievertraging te wijten was aan de dood van haar andere ouder.

De rechter veegde de vloer aan met het besluit. Een hogeschool mag een student alleen wegsturen met een bindend negatief studieadvies als de student ‘ongeschikt’ is voor de opleiding. Als dat door bijzondere omstandigheden moeilijk aantoonbaar is, moet de student het voordeel van de twijfel krijgen.

Zoiets had de studentendecaan van haar opleiding overigens voorgesteld: die adviseerde de examencommissie om de student een negatief advies te geven zonder haar weg te sturen. Dan mocht ze dus haar studie vervolgen, maar zou de opleiding wel haar twijfels hebben duidelijk gemaakt.

Bijzondere omstandigheid

De examencommissie – en daarna de beroepscommissie – zag het anders. De studente had een kernvak een paar keer niet gehaald en had bovendien extra tijd gekregen bij de tentamens. Dat moest genoeg zijn.

De rechter van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs wees erop dat de dood van haar ene ouder was erkend als een bijzondere omstandigheid. Waarom zou de hogeschool de dood van de andere ouder dan niet als bijzondere omstandigheid erkennen?

De hogeschool moet de proceskosten van de studente vergoeden en haar alsnog haar studie laten vervolgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.