NIEUWS

VUmc 15 december 2016

Fusie VUmc en AMC loopt vertraging op

Het fusietraject van de twee academische ziekenhuizen VUmc en AMC in Amsterdam staat even stil. De Autoriteit Consument & Markt, die de fusie toetst, gaat niet direct akkoord en wil een verdiepend onderzoek naar de concurrentie in de zorg in Amsterdam.

Het gaat daarbij om de zogenaamde hoogcomplexe zorg, waarvoor patiënten alleen bij de academische ziekenhuizen terecht kunnen. De mededingingsautoriteit ACM wil nader onderzoeken of er na de fusie voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen.

Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over de fusie omdat ze risico’s zien voor hun onderhandelingspositie, meldt de ACM. Het onderzoek moet uitwijzen of zorgverzekeraars na de fusie nog goede afspraken kunnen maken over prijs en kwaliteit.

Aanbod blijft gelijk

“Het aanbod van hoogcomplexe zorg dat we nu al bieden blijft na de fusie in stand”, reageert VUmc-woordvoerder Jan Hol. “Beide ziekenhuizen vullen elkaar goed aan. Bij het AMC hebben ze bijvoorbeeld veel expertise op het gebied van infectieziekten en bij VUmc zijn we gespecialiseerd in kinderen met een heel kromme wervelkolom.”

De mededingingsautoriteit vervolgt het onderzoek zodra VUmc en AMC een vergunningsaanvraag voor de fusie hebben ingediend. Een akkoord van de ACM is nodig om de fusie door te laten gaan.

Marieke Kolkman

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.