Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Detail omslag boek Waarom werken we zo hard?

De mensen werken veel te hard

Het nieuwe boek van hoogleraar politieke filosofie Govert Buijs, Waarom werken we zo hard? kreeg direct na publicatie veel aandacht in de media.

Alle landelijke kranten schreven erover en Buijs was op radio en tv. “Het onderwerp werkdruk leeft blijkbaar bij veel mensen. Bijna iedereen voelt die druk en het ongemak ervan”, zegt hij.

Die aandacht is in zijn ogen ook een beetje toeval. “Verschillende journalisten dachten, gezien de titel, dat het een zelfhulpboek is. En dat soort boeken is erg populair. Maar zo’n boek is het niet; het is een filosofische analyse van het economische denken en doen in de moderne westerse wereld.”

Buijs’ analyse van de economie heeft twee kanten. “Enerzijds heeft de vrije markt immens bijgedragen aan de verbazingwekkende welvaartsgroei van de laatste twee eeuwen, maar anderzijds is het ook volstrekt helder dat we op deze voet niet nog eens tweehonderd jaar kunnen doorgaan. Doen we dat wel, dan gaat de wereld ecologisch kapot en de mens ten onder aan stress en burn-outs.”

Beste filosofieboek

Govert Buijs is ook een van de auteurs van Het goede leven & de vrije markt, dat onlangs de Socratesbeker kreeg voor het beste filosofieboek van 2018.

Buijs schreef het samen met VU-collega’s Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk. Het boek is min of meer in opdracht geschreven, zegt Buijs. “Het goede leven en de vrije markt is de komende vier jaar namelijk het thema van het centraal eindexamen filosofie in het middelbaar onderwijs. Aan de hand van dat thema behandelen wij de geschiedenis van de filosofie.”

Lees het interview met Govert in de nieuwe Advalvas!

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.