Centraal plein Uilenstede krijgt metamorfose

Campus  11 oktober 2017

Centraal plein Uilenstede krijgt metamorfose

De Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) heeft de wedstrijd 'het beste idee van Amstelveen' gewonnen en krijgt 10.000 euro om onder meer picknickbanken en pingpongtafels op het centrale plein te plaatsen.

De VBU hoopt van het centrale plein een ontmoetingsplek te maken, vergelijkbaar met een buurthuis.

Marit Galle, student bestuurskunde aan de VU en vicevoorzitter en secretaris van VBU, legde eerder uit: "Ik zie deze herinrichting als een mogelijkheid om bewoners een plek te geven waar ze kunnen chillen, met hun eenheid eten – eindelijk een tafel waar je met 13 man aan kan zitten! – en waar ze kunnen sporten en ‘spelen’.

"Als we winnen, komen er twee pingpongtafels, twee picknicktafels van elk 4,5 meter lang en met opdruk van bordspellen, twee grote zitelementen en veel meer groen."

Hufterproof én esthetisch

Het plan werd ontwikkeld in samenspraak met de bewoners. Bouwkundestudent en Uilenstede-bewoner Rachel Mein tekende het uiteindelijke plan. Zij benaderde leveranciers om te vragen hoe hufterproof bepaalde objecten zijn, maakte een begroting op en bekeek hoe de objecten ook in esthetisch opzicht konden aansluiten op de buitenruimte van de campus.

Naast het Uilenstede-project weren ruim 40 andere  initiatieven ingediend. Hieruit maakte een jury van het project Mensen Maken Amstelveen een selectie van 10 mogelijke kanshebbers. Tijdens een stemronde kon vervolgens zowel de jury als het publiek zijn favoriet kiezen. Volgens juryvoorzitter en wethouder Jeroen Brandes gooide de Uilensteders bij beide groepen "hoge ogen".

Op een gedeelde tweede plek eindigden het badje in het Urbanuspark in Bovenkerk, de buurtmoestuin in het Oude Dorp en een kindergraffitiproject in Randwijck.

Daphne Damiaans
BEELD: Rachel Mein