Bezetters De Verrekijker strijden tegen bezetters universiteit

Campus  1 juni 2015

Bezetters De Verrekijker strijden tegen bezetters universiteit

Met het nodige feestgedruis is vrijdagavond De Verrekijker geopend, de ruimte in het Wis- en Natuurkundegebouw die door sympathisanten van de Nieuwe Universiteit VU is gekraakt.

Voor het feesten kon beginnen, waren de vrijwilligers nog druk aan het zagen, timmeren en schoonmaken. Ook moest de geluidsinstallatie en het licht opgebouwd worden.

Gastcollege

Ondanks al het geklus begint rond half zes Hans Radder aan zijn gastcollege over de toestand aan de universiteit. Daar heeft de emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de VU verstand van, want hij is al jaren actief bij onder meer het Platform Hervorming Nederlandse universiteiten.

De academie is bezet, is zijn analyse. Niet door actievoerende studenten, maar door managers die er een koekjesfabriek van proberen te maken. En dat al jarenlang. Dus tijd voor actie, aldus Radder. Weg met de bezetters!

Radder neemt  flink de tijd om zijn verhaal te vertellen, wat overigens in hoofdlijnen al in 2013 in het filosofisch tijdschrift Krisis is gepubliceerd. Nu is hij wat positiever dan toen. “De acties van studenten, zoals de bezetting van het Maagdenhuis, hebben veel in beweging gebracht. Nu moeten de bestuurders wel luisteren, wat ze jarenlang niet hebben gedaan", besluit hij zijn college.

Feesten

Daarna is er voor de aanwezigen een eenvoudige veganistische maaltijd en kan het feesten beginnen met de band Rauwe Biet, Dj Patrick en een poetry slam. Al met al duurt het festijn tot in de kleine uurtjes.

Maar De Verrekijker wil niet alleen een feesttent zijn. Regelmatig zijn er debatten en gastcolleges. Zo komt dinsdag 2 juni  Sally Haslanger, die dit semester de Spinoza-leerstoel aan de UvA bekleedt,  spreken over women and other minorities in the philosophy.

Overdag is De Verrekijker open voor koffie, thee en een praatje. En je kunt er gewoon studeren natuurlijk.

Dirk de Hoog
BEELD: Dirk de Hoog

{ Lees de 3 reacties }

Ridicuul dat een ruimte die door de VU ter beschikking zou worden gesteld aan studenten daags voor de opening wordt gekraakt door van dit ongewassen tuig (deels van de UvA afkomstig).
Laten ze gaan werken of -zomaar een idee- studeren. Niets mis met idealistje spelen, maar doe dat in je eigen pand of op een industrieterrein wat verder van normale studenten

Ah ja, de "normale student." Borrel elke week, straal bezopen, opgesloten in vieze student flats, geen persoonlijkheid, geen interesse, geen ambities, geen toekomst. Te druk bezig zichzelf op te sluiten in een kartonnen doos. De hardwerkende student, doet niks nuttigs, kan niks nuttigs alleen maar onthouden en hokjes in vullen op een papiertje. De zelfdenkende student, zegt wat andere vertellen dat zij moeten zeggen, denkt wat andere willen dat zij denken. De goeie student, geen motivatie, geen interesses, doet alleen wat zij vertelt wordt te doen. De student, voelt zich superieur aan iedereen maar is te gelijkertijd ondergeschikt aan iedereen. Maar ja gelukkig zijn zij geen ongewassen tuig, krakers, lui en idealist. Want dat zijn mensen die iets doen voor zichzelf en andere, die zich iets aantrekken van hun eigen bestaan en dat van andere, die energie stoppen in iets dat nut heeft voor hun zelf en andere. Maar gelukkig zijn er nog normale studenten, wat moeten werkloze docenten, creperende oudjes en onbetaalde arbeiders toch zonder jullie.

@Floris, ik snap niet helemaal waar je op reageert (misschien een ander stuk ofzo?). De ruimte waar het om gaat staat al twee jaar leeg en er waren geen plannen om deze binnenkort aan studenten ter beschikking te stellen. Dat was het hele idee van de actiee: om de ruimte ter beschikking te stellen aan de studenten. De studenten die bijdragen aan de Verrekijker zijn erg hard aan het werken, naast hun studie. En er zijn genoeg douches op de VU om dat ongewassen stereotype te doen voorkomen. Ik vind het persoonlijk wel prettig dat er op de campus eens mensen bezig zijn die hun idealen in de praktijk brengen. Dan merken andere 'normale' mensen er nog eens wat van en hoeven ze niet helemaal af te reizen naar een afgelegen industrieterrein om er wat van mee te krijgen.