Verspild onderzoek

19 mei 2015

Verspild onderzoek

In de afgelopen maanden (tot 1 mei) zijn 11.656 vragen ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze vragen vormen de basis voor een wetenschapsagenda die eind 2015 zal worden gepresenteerd. Het zal een lastig en omvangrijk karwei zijn om al die vragen te rubriceren, te beoordelen en te selecteren. Maar toch vind ik het een goed idee om de maatschappij breed te betrekken bij de toekomst van de wetenschap. Organisaties als Science in Transition in Nederland hebben, in mijn ogen, overtuigend aangetoond dat er veel mis is met de selectie van onderzoeksonderwerpen, de uitvoering en interpretatie van onderzoek en de publicatie ervan door de gevestigde wetenschap zelf. Het betrekken van de samenleving bij de selectie van onderzoeksprioriteiten is een stapje in de goede richting.

Circa 85 procent van het wetenschappelijk onderzoek kan bij het vuilnis

Maar daarmee is nog niet de kwaliteit van de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek verbeterd. Vooral jonge wetenschappers lijken daarmee te worstelen. Niet gek natuurlijk, want wetenschapsbeoefening is hún toekomst. Eind vorig jaar werd ik door een internationale groep jonge onderzoekers gevraagd om op een congres in Spanje met hen te discussiëren over het thema: enhancing research quality and impact, and reducing waste in public health nutrition. De zaal zat vol twintigers en dertigers die unaniem vonden dat ze vooral werden afgerekend op het aantal publicaties en minder op de kwaliteit en relevantie van hun onderzoek. Dit leidt tot research waste, een term die is ontleed aan een serie artikelen hierover in The Lancet in 2009 en 2014 en de hieraan gerelateerde website researchwaste.net, die onderbouwen dat circa 85 procent van het wetenschappelijk onderzoek bij het vuilnis kan, waarmee alleen al in de (bio)medische wetenschap jaarlijks 100 miljard dollar wordt verkwist.

Deze vaststelling helpt jonge wetenschappers nu niet met het verwerven van beurzen of een aanstelling bij de universiteit. Het reduceren van verspild onderzoek vraagt dringend om een nieuw beleid van overheid, NWO en universiteiten waardoor jonge onderzoekers straks zelf meer aandacht mogen besteden aan het vaststellen van hun vragen, de kwaliteit van de uitvoering van hun onderzoek en de vertaalbaarheid van de uitkomsten ervan naar beleid en praktijk. Minder verspilling van onderzoeksgeld en betere tijdsbesteding van onderzoekers. Dat is pas rendementsdenken.